MENI
3.5.2021

Predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava Lazar Prodanović čestitao Svjetski dan slobode medija

Predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Lazar Prodanović uputio je svim novinarima i novinarskim udruženjima u Bosni i Hercegovini čestitku povodom 3. maja, Svjetskog dana slobode medija. Čestitku g. Prodanovića prenosimo u cjelini:

“Više od četvrt vijeka svuda na planeti 3. maj obilježava se kao Svjetski dan slobode medija. Ovaj datum, ustanovljen odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, predstavlja priliku svim demokratski uređenim državama svijeta da još jednom ukažu na važnost slobode medija, kao i na obavezu poštivanja prava na slobodu govora i izražavanja, zagarantovanu članom 19. Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima i članom 10. Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Danas, kada se Bosna i Hercegovina, kao i brojne druge zemlje regiona i svijeta, suočava sa ozbiljnim izazovima koje nose pandemija virusa korona, migracije, ali i složena politička i ekonomska situacija, više nego ikad potrebni su nam slobodni mediji i novinari koji će svoj posao obavljati nezavisno i nepristrasno, te produkovati istinite i društveno odgovorne informacije u interesu svih građana Bosne i Hercegovine.

Vlasti na svim nivoima u BiH imaju obavezu da poštuju, promovišu i zaštite slobodu medija, koja predstavlja kamen temeljac svakog demokratski uređenog društva. Ovo znači da bi svaki napad na novinare u obavljanju njihovog posla trebalo tretirati kao krivično djelo i oštro kažnjavati. Istovremeno, obaveza medija je da zagarantovane slobode, koje se u BiH poštuju više nego u drugim zemljama regiona, ne zloupotrebljavaju i da se, zajedno s vlastima i građanima, bore protiv širenja lažnih vijesti koje unose strah i nemir, protiv govora mržnje, koji je, nažalost, i dalje često zastupljen u javnosti, kao i protiv neprofesionalnog i pristrasnog izvještavanja o bilo kojoj temi.

Čestitajući 3. maj, Svjetski dan slobode medija, svim novinarima i novinarskim udruženjima u Bosni i Hercegovini, želim da se, sa dužnim pijetetom, prisjetimo svih novinara koji su u vrijeme pandemije izgubili život radeći svoj težak i odgovoran posao. Također, želim još jednom da ukažem na značaj slobode medija, slobodnog, profesionalnog i nepristrasnog izvještavanja, kao i na potrebu većeg angažmana svih na poboljšanju materijalnog i društvenog statusa novinara u Bosni i Hercegovini”, kaže se na kraju čestitke predsjedavajućeg Zajedničke komisije za ljudska prava PSBiH Lazara Prodanovića. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću