MENI
14.5.2021

Saopćenje predsjedavajućeg Zajedničke komisije za ljudska prava Lazara Prodanovića povodom 15. maja, Međunarodnog dana porodice

Povodom 15. maja, Međunarodnog dana porodice, predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Lazar Prodanović uputio je saopćenje za javnost koje prenosimo u cjelosti:

“Odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih naroda od 1994. godine u cijelom svijetu 15. maj obilježava se kao Međunarodni dan porodice. Ovaj datum prilika je za sve nas u BiH da se osvrnemo na ključni značaj porodice kao osnovnog temelja na kojem počiva svako društvo, kao i da podstaknemo sve institucije i javnost u BiH da pruže snažnu podršku porodicama, posebno onim koje se danas, više nego ikad, suočavaju sa ekonomskim, zdravstvenim i svim drugim društvenim problemima.

Međunarodni dan porodice prilika je i da poseban apel uputim vlastima na svim nivoima u BiH da se snažnije angažiraju na suzbijanju rastućeg nasilja nad ženama i djecom. Naša zemlja nije izuzetak, budući da se s ovom izrazito lošom društvenom pojavom u vrijeme pandemije koronavirusa suočavaju brojne porodice u cijelom svijetu. Stoga je u ovo vrijeme potrebno uložiti više društvenog napora kako bi se pružila puna podrška porodicama koje su prijavile nasilje nad ženama i djecom, kao i drugim ranjivim porodicama, posebno onima koje su u vrijeme pandemije izgubile prihode od kojih žive, koje nemaju adekvatan smještaj, te onima u kojima žive starija lica, lica sa invaliditetom i lica sa posebnim potrebama.

Želio bih da podsjetim i na činjenicu da se BiH pridružila svim međunarodnim konvencijama i zakonski odlično uredila oblast ravnopravnosti spolova. S tim u vezi, svim institucijama u BiH nameće se imperativ osiguravanja ravnopravnosti spolova unutar porodica, kako bi majke i očevi podijelili odgovornost za očuvanje porodice, kao i za školovanje i vaspitanje djece.

Osim toga, BiH je jedna od država članica Ujedinjenih naroda koja je prije šest godina usvojila Ciljeve održivog razvoja, čijim se ispunjavanjem umanjuje ili eliminira siromaštvo, diskriminacija po bilo kom osnovu, te štiti životna okolina. S tim u vezi, podsjetio bih i na činjenicu da očuvanje porodice i donošenje, te provođenje porodično orijentiranih politika predstavlja jedan od ključnih preduvjeta za ostvarenje prvih pet Ciljeva održivog razvoja, koji se odnose na uklanjanje siromaštva i gladi, osiguravanje zdravog života za ljude svih uzrasta i dobi, na cjeloživotno obrazovanje, postizanje rodne ravnopravnosti i sprečavanje rodno zasnovanog nasilja.

Na Međunarodni dan porodice potrebno je podsjetiti i na obavezu podrške i pomoći višečlanim porodicama. Od suštinske je važnosti za sve institucije u BiH da, suočene sa ozbiljnim padom nataliteta i sve većim odlaskom mladih ljudi, preduzmu korake u ovom pravcu, kako provođenjem sistemskih mjera tako i kroz podršku udruženjima i predstavnicima višečlanih porodica.”, navodi se na kraju saopćenja predsjedavajućeg Zajedničke komisije za ljudska prava PSBiH Lazara Prodanovića upućenog povodom 15. maja, Međunarodnog dana porodice. (kraj)

 

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću