MENI
17.6.2021

Održana 32. sjednica Privremene istražne komisije Predstavničkog doma za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH

Na 32. sjednici Privremene istražne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH obavljena su saslušanja predsjednika Osnovnog suda Brčko Distrikta BiH Jadranka Grčevića, te penzionisanog zaposlenika Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH i prvog predsjednika Sindikata UIO BiH Mehmedalije Osmića.

Na početku svjedočenja, sudija Grčević ukazao je na to da ne raspolaže konkretnim činjenicama i parametrima kako bi elaborirao kompletno stanje u bh. pravosuđu, već se osvrnuo na stanje u Osnovnom sudu Brčko Distrikta BiH, u kojem trenutno obnaša funkciju predsjednika.

Naglašavajući da je ukidanjem instituta istražnog sudije otežan posao tužiocima, naročito, kako je kazao, u početnoj fazi istrage teških krivičnih djela, sudija Grčević se, između ostalog, založio za veću angažiranost kako istražnih tako i dodatnih sudija, ukoliko budžet to dozvoljava, kao i za izbor relevantnih sudskih vještaka u pravosudnim postupcima.

U svom svjedočenju sudija Grčević založio se za to da tužioci biraju tužioce i da sudije biraju sudije, te ukazao na važnost suđenja u razumnom roku, kao i davanje prava oštećenoj strani da nastavi krivično gonjenje ukoliko ne dođe do podizanja optužnice.

Odogovarajući na pitanja članova Komisije, sudija Grčević je rekao da podržava ograničenje mandata glavnih tužilaca i predsjednika sudova, ali je upozorio i na, kako je rekao, nedostatak kvalitetnih kadrova kada je riječ o manjim sudovima.

Govoreći o radu CMS sistema, sudija Grčević prezentirao je način na koji ovaj sistem funkcionira i ko njime upravlja, te govorio o konkretnim slučajevima izuzeća sudija i dodjeljivanju predmeta mimo sistema. Grčević je pozvao članove Privremene istražne komisije da posjete Osnovni sud u Brčko Distriktu BiH, kako bi se neposredno uvjerili u rad ove institucije, te eventualno obavili razgovor sa zaposlenicima.

U svjedočenju pred Privremenom istražnom komisijom penzionisani zaposlenik UIO BiH i prvi predsjednik Sindikata UIO BiH Mehmedalija Osmić stanje u bh. pravosuđu ocijenio je veoma lošim, te upozorio na to da, kako je naveo, kompletna politička situacija u državi ne omogućava popravljanje takvog stanja u pravosudnim institucijama BiH.

Osmić je detaljno govorio o iskustvima u dugogodišnjem radu u UIO BiH, istragama u kojima je učestvovao, te o aktivnostima u Sindikatu Uprave. Posebno se osvrnuo na istrage koje su vođene u slučajevima kriminala i korupcije unutar UIO BiH, te upozorio na to da te istrage nisu obuhvatile određeni broj lica za koje je, kako je rekao, uvjeren da su direktno ili indirektno umiješana u nezakonite radnje.

Na zahtjev članova Komisije, Osmić je izbjegavao da govori o konkretnim predmetima, te licima protiv kojih se vodi postupak pred sudovima u BiH. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću