MENI
18.6.2021

Saopćenje predsjedavajućeg Zajedničke komisije za ljudska prava Lazara Prodanovića povodom Svjetskog dana izbjeglica

Predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Lazar Prodanović povodom 20. juna, Svjetskog dana izbjeglica, uputio je saopćenje za javnost, koje u cjelosti prenosimo:

„Odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija iz decembra 2000. godine, u cijelom svijetu 20. jun obilježava se kao Svjetski dan izbjeglica. Taj dan predstavlja priliku da se ukaže na težak položaj više od 80 miliona ljudi na planeti koji su izašli iz svojih domova, bježeći od ratova, nasilja, progona, gaženja osnovnih ljudskih prava, ali i od siromaštva, gladi, te posljedica klimatskih promjena.

Uprkos kratkotrajnom predahu izazvanom pandemijom virusa korona, svijet se i danas suočava sa posljedicama migrantske krize, kojom su posebno pogođene države sa takozvane balkanske rute, među kojima je i Bosna i Hercegovina. Sa stanovišta ljudskih prava institucije Bosne i Hercegovine i nižih nivoa vlasti suočene su sa potrebom da se tim ljudima, posebno najranjivijim kategorijama među njima, pruži adekvatna podrška i pomoć. Šire gledano, međutim, jasno je da Bosna i Hercegovina, ali i sve zemlje ovog regiona, bez snažnije podrške Evropske unije nisu i neće biti u stanju da same rješavaju ovaj problem.

Svjetski dan izbjeglica prilika je da se uputi i snažna podrška svim institucijama u Bosni i Hercegovini i na nižim nivoima vlasti koje se bave pitanjem povratka izbjeglica i osiguravanjem njihovih prava na imovinu i život dostojan čovjeka. Zajednička komisija za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, u okviru svojih nadležnosti, jeste i bit će partner tim institucijama u svim aktivnostima koje su usmjerene na ostvarivanje i zaštitu ljudskih prava koja garantuju Ustav BiH, aneks 7. Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH i zakonski propisi koji regulišu ovu oblast.“, kaže se u saopćenju za javnost predsjedavajućeg Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Lazara Prodanovića povodom 20. juna, Svjetskog dana izbjeglica. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću