MENI
21.6.2021

Predsjedavajući Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma Adil Osmanović održao sastanak sa predstavnicima HUGEN mreže za Zapadni Balkan

Predsjedavajući Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Adil Osmanović razgovarao je danas u Sarajevu sa predstavnicima Mreže odbora za ljudska prava i ravnopravnost spolova na Zapadnom Balkanu (HUGEN mreža).

Predstavnici HUGEN mreže, predvođeni direktorom Westminster fondacije za demokraciju za Zapadni Balkan Emilom Atanasovskim, prezentirali su rad ove mreže, te naglasili da, kao neformalna parlamentarna mreža, u svom radu poduzimaju aktivnosti s ciljem unapređenja postojećih i razvijanja novih mehanizma za regionalnu parlamentarnu saradnju u oblasti ljudskih prava i rodnih pitanja. Također su rekli da rade na razvijanju snažnijeg parlamentarnog nadzora u oblasti ljudskih prava, te rodnih zakona i politika.

Osmanović je upoznao predstavnike HUGEN mreže sa radom Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma, naglasivši tom prilikom da je Komisija u ovom mandatu, pored održavanja redovnih sjednica, preduzela i niz aktivnosti, uključujući i organizaciju i učešće na tematskim sjednicama, s ciljem implementacije zakonskih propisa koji tretiraju oblast rodne ravnopravnosti, te pitanje aktivnijeg učešća žena u političkom životu.

Podržavajući rad HUGEN mreže, Osmanović je najavio da će na nekoj od narednih sjednica Komisija imenovati svog predstavnika u Odbor ove parlamentarne mreže. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću