MENI
22.6.2021

Članovi Delegacije PSBiH u PSSEECP-u učestvovali na 8. Plenarnoj sjednici PSEECP-a

Usvajanjem završne deklaracije danas je u Antaliji, pod predsjedavanjem Ankare (Republika Turska), završena 8. Plenarna sjednica Parlamentarne skupštine Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (PSSEECP) u čijem su radu učestvovali i predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u PSSEECP-u Bariša Čolak i zamjenica predsjedavajućeg Delegacije Ljubica Miljanović.

Plenarno zasjedanje PSSEECP-a svojim obraćanjem otvorio je predsjednik Velike narodne skupštine Republike Turske Mustafa Şentop, koji je rekao da njegova zemlja snažno podržava SEECP i da se zalaže da zemlje članice ove regionalne inicijative maksimalno povećaju nivo saradnje i međusobne podrške i solidarnosti, posebno u vrijeme trajanja pandemije virusa korona.

U svom obraćanju učesnicima 8. Plenarne sjednice PSSEECP-a, predsjedavajući Delegacije PSBiH u PSSEECP-u Bariša Čolak iznio je ocjenu da je ova regionalna inicijativa, u sinergiji sa procesom stabilizacije i pridruživanja Evropskoj uniji, pomogla  da se u posljednje dvije decenije naš region transformiše iz regiona otvorenih sukoba  i netrpeljivosti u region saradnje i prosperiteta zasnovanih na zajedničkim interesima.

Govoreći o procesu evropskih integracija BiH, Čolak je naglasio da je evropski put BiH opterećen raznim problemima i izazovima, od kojih je, kao jedan od najvećih, naveo izmjene izbornog zakonodavstva u pravcu primjene osnovnih demokratskih standarda i kroz uvažavanje demokratski izražene političke volje sva tri konstitutivna naroda u BiH i svih njenih građana. Izražavajući čvrsto uvjerenje da BiH može i mora pronaći dovoljno unutrašnjeg potencijala za dogovor na tragu evropskih političkih vrijednosti, Čolak je upozorio da je to obaveza svih političara u BiH, kako prema pripadnicima sva tri konstitutivna naroda i svim građanima koji žive u BiH tako i prema regionu unutar kojeg nastojimo izgraditi bolje odnose i zajedničku evropsku perspektivu sarađujući unutar inicijativa kao što je SEECP.

Ocjenjujući veoma važnom ulogu PSSEECP-a, Čolak je u svom obraćanju također pozvao na jačanje saradnje, regionalnog dijaloga i solidarnosti između zemalja članica ove regionalne inicijative. (cijeli govor predsjedavajućeg Delegacije PSBiH u PSSEECP-u Bariše Čolaka možete pročitati ovdje)

Svi učesnici 8. Plenarne sjednice PSSECP-a ocijenili su predsjedavanje Ankare kao veoma uspješno. Predsjedavanje ovom regionalnom inicijativom u narednih godinu dana preuzet će Atina (Republika Grčka). (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću