MENI
29.7.2021

Štampan novi broj „Parlamenta“ za period april – juni 2021. godine

U novom broju „Parlamenta“, štampanog biltena Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) za period april - juni 2021. godine, značajan prostor posvećen je izvještaju o održanoj prvoj posebnoj sjednici oba doma PSBiH o temi „Poslanici/delegati pitaju – Vijeće ministara BiH odgovara“.

U izvještaju se navodi da je na sjednici, koju prema poslovnicima oba doma Zajednički kolegij PSBiH organizira najmanje jednom godišnje, od najavljenih 36 pitanja poslanika i delegata postavljeno ukupno 30 pitanja. Poslanici u Predstavničkom domu PSBiH postavili su 23 pitanja, dok su 7 pitanja postavili delegati u Domu naroda PSBiH. Na osnovu odredbi poslovnika oba doma PSBiH, poslanici i delegati PSBiH postavljali su po jedno pitanje u trajanju od tri minute, nakon čega je predsjedavajući Vijeća ministara BiH ili resorni ministar odgovarao, također u vremenu od tri minute. 

U novom broju „Parlamenta“ objavljen je i informacija da su predsjedavajući Doma naroda PSBiH Bakir Izetbegović i predsjedavajuća Predstavničkog doma PSBiH Borjana Krišto, na poziv predsjednika Evropskog parlamenta Davida Sassolija, učestvovali na 2. Samitu predsjednika parlamenata zemalja Zapadnog Balkana i Evropskog parlamenta. Bilten prenosi da je Izetbegović, govoreći na temu „Osnovna uloga parlamenata u procesu proširenja Evropske unije (EU) u post-Covid periodu“, istaknuo da parlamenti imaju ključnu ulogu u tom procesu, te podsjetio da je BiH ostvarila određeni napredak u ispunjavanju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, ali da je pandemija koronavirusa značajno utjecala na dinamiku aktivnosti. Krišto je, kako se navodi u biltenu, tokom svog online obraćanju kazala kako je u procesu napretka ka Evropskoj uniji (EU) učinjeno nekoliko značajnih koraka, ali da je taj put dodatno opterećen raznim problemima i izazovima unutar same BiH.

Štampani bilten PSBiH donosi i informacije o aktivnostima radnih tijela PSBiH i sadržajima sjednica oba doma PSBiH. Opširno se prenose izvještaji o osnivanju i sjednicama Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH, u koju su, kako bilten prenosi, imenovani po jedan predstavnik svakog kluba poslanika u Predstavničkom domu PSBiH, po jedan predstavnik svakog kluba naroda u Domu naroda PSBiH i tri predstavnika Vijeća ministara BiH.

„Parlament“ izvještava i održanim sjednicama Privremene istražne komisije Predstavničkog doma PSBiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH, na kojima su članovi Komisije saslušali značajan broj svjedoka koji su govorili o stanju u bh. pravosuđu.

Osim navedenog, bilten izvještava i o radu drugih parlamentarnih tijela, te aktivnostima delegacija PSBiH u međunarodnim multilateralnim organizacijama, s posebnim osvrtom na XVII Konferenciju parlamentarnih komisija za evropske integracije zemalja Jugoistočne Evrope obuhvaćenih procesom stabilizacije i pridruživanja (COSAP), koja je, pod predsjedavanjem Bosne i Hercegovine, održana u online formatu. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću