MENI
8.9.2021

Zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma Borjana Krišto obratila se učesnicima 5. Svjetske konferencije predsjednika parlamenata

Zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Borjana Krišto učestvuje na 5. Svjetskoj konferenciji predsjednika parlamenata koju su u Beču organizirali Interparlamentarna unija (IPU) i Parlament Austrije.

Tokom Konferencije parlamentarci imaju priliku kroz izravnu interakciju raspravljati o svim aktuelnim globalnim temama, od održivog razvoja, suzbijanja dezinformacija i govora mržnje do ublažavanja utjecaja pandemije COVID-19.

Raspravljajući o postizanju održivog razvoja kroz povećavanje pažnje ka dobrobiti ljudi i očuvanju okoliša, ali i ekonomskom rastu, Krišto je istakla da se održivi razvoj sa stajališta pojedine zemlje mora staviti u kontekst geopolitičkog okruženja i postojećeg stanja, a što uključuje procjenu svih raspoloživih resursa.

Krišto je u svom obraćanju također podsjetila na sve češće vremenske neprilike koje uzrokuju nepovratne posljedice na ekosistem, a koje su upravo rezultat neuravnoteženosti u ostvarivanju ekonomskog rasta i pribavljanja profita na uštrb zaštite okoliša i dobrobiti ljudi.

Govoreći sa stajališta uloge zakonodavca, kada je riječ o postizanju održivog razvoja, Krišto je istakla važnost intenziviranja aktivnosti na kreiranju odgovarajućih zakonskih propisa i uključivanju institucija odgovornih za provođenje strateških, razvojnih, programskih i drugih dokumenata kako bi se na taj način doprinijelo održivom razvoju.

Na marginama Konferencije predsjednika parlamenata, Krišto se susrela sa predsjednikom Hrvatskog Sabora Gordanom Jandrokovićem.

Tokom susreta razgovarano je o daljnjoj bilateralnoj suradnji na političkom, interparlamentarnom i ekonomskom planu, kao i načinima suočavanja sa pandemijom koronavirusa i njenim zdravstvenim i ekonomskim posljedicama.

Po završetku 5. Svjetske konferencije predsjednika parlamenata planirano je usvajanje dekleracije na visokom nivou. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću