MENI
8.9.2021

Predsjedavajući Predstavničkog doma dr. Denis Zvizdić razgovarao sa predsjednikom Velike narodne skupštine Republike Turske

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Denis Zvizdić razgovarao je danas, na marginama 5. Svjetske konferencije predsjednika parlamenata u Beču, s predsjednikom Velike narodne skupštine Republike Turske Mustafom Şentopom o bilateralnim odnosima BiH i Turske.

Tokom sastanka istaknuto je da su odnosi dvije zemlje dobri i prijateljski, što rezultira čestim formalnim sastancima i potpisanim bilateralnim sporazumima, ali da ima dosta prostora za unapređenje saradnje u oblastima ekonomije, industrije, energetike, turizma, kulture, obrazovanja, kao i u drugim oblastima.

Složili su se da su intenzivnija vanjskotrgovinska razmjena, jačanje ekonomskih i kulturnih odnosa, ali i parlamentarne saradnje ciljevi koji u narednom periodu trebaju biti prioritet.

Pored snažne podrške suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničnosti Bosne i Hercegovine, Turska pruža i snažnu podršku BiH na njenom putu evropskih i NATO integracija.

Sagovornici su istaknuli da je neophodno osnažiti ekonomske veze i kroz organiziranje poslovnih foruma s ciljem prezentiranja konkretnih projekata potencijalnim turskim investitorima.

Predsjedavajući Zvizdić i predsjednik Şentop ocijenili su da parlamentarne delegacije BiH i Turske imaju dobru saradnju i da je treba unapređivati, a da su ekonomske veze iz godine u godinu bolje.

Na kraju sastanka, predsjedavajući Zvizdić i predsjednik Şentop razmijenili su pozive za posjete parlamentima Republike Turske i Bosne i Hercegovine. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću