MENI
14.9.2021

Poslanik u Predstavničkom domu Damir Arnaut razgovarao sa ambasadoricom Republike Francuske u BiH

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Damir Arnaut razgovarao je danas sa ambasadoricom Republike Francuske u Bosni i Hercegovine, NJ. E. Christine Toudic.

Sagovornici su se osvrnuli na saradnju između dvije zemlje, posebno na polju jačanja nezavisnosti pravosuđa, borbe protiv korupcije i povećanja transparentnosti u javnom sektoru. Ambasadorica Toudic je poslanika Arnauta obavijestila o svojim naporima da ohrabri veća ulaganja francuskih investitora u Bosni i Hercegovini, što je poslanik Arnaut pozdravio, te istakao značaj što većeg ekonomskog prisustva zapadnih zemalja u našoj zemlji.

Poslanik Arnaut je u tom smislu istaknuo i izuzetno važnu ulogu Republike Francuske na promociji demokratskih vrijednosti, te je zamolio za dalje insistiranje zvaničnog Pariza na potpunom ispunjavanju 14 prioriteta kao uslova za dobivanje kandidatskog statusa za članstvo u Evropskoj uniji.

Ambasadorica Toudic je poslanika Arnauta također upoznala sa aktivnostima na polju dodatnog prisustva francuskog jezika u kulturnim i obrazovnim institucijama u našoj zemlji, istaknuvši uvjerenje da bi povećanje broja ljudi koji uče i govore francuski jezik u Bosni i Hercegovini dovelo i do jačih trgovinskih veza između dvije zemlje. S tim u vezi, poslanik Arnaut je istaknuo posebno pozitivnu ulogu koju promocija francuskih kulturnih vrijednosti može imati u Bosni i Hercegovini.

Sagovornici su također razgovarali o mjerama koje se mogu i trebaju poduzeti s ciljem jačanja ravnopravnosti spolova, sa posebnim osvrtom na ekonomske korake koji bi vodili ka osnaživanju mladih poduzetnica u ruralnim područjima u Bosni i Hercegovini. (kraj)

 

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću