MENI
15.9.2021

Poslanik u Predstavničkom domu i član Delegacije PSBiH u PSVE Saša Magazinović potpisao „Podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana“

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) i član Delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) Saša Magazinović pozvan je da, zajedno sa predlagačem Pierom Fassinom (Italija), bude jedan od potpisnika prijedloga za rezoluciju „Podrška evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana“.

U dokumentu koji je potpisao i Magazinović navodi se da je 26 godina od Dejtonskog sporazuma i 18 godina od Samita u Solunu predug period koji je izazvao frustraciju i razočaranje u regiji, potpirujući nacionalizam, te istovremeno blateći vjerodostojnost Evropske unije (EU) što otvara put utjecaju drugih geopolitičkih aktera.

Rezolucijom PSVE će biti zahtijevano da EU ubrza proces integracije Zapadnog Balkana kroz nastavak pregovora sa Srbijom i Crnom Gorom, uspostavljanjem pregovora sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom, dodjeljivanjem statusa zemlje kandidata Bosni i Hercegovini i liberalizaciju viznog režima za Kosovo.

Podupiranje demokratskih reformi, pomirenja i dobrosusjedskih odnosa na području Zapadnog Balkana je od izuzetne važnosti za mir, sigurnost i demokratsku stabilnost širom Evrope. Treba pružiti veću podršku tekućim naporima za konsolidaciju demokratskih institucija, ojačati vladavinu prava, boriti se protiv korupcije, razviti jaču i inkluzivniju demokratsku kulturu i javnu upravu usklađenu s evropskim standardima, promicati aktivno sudjelovanje žena u političkom životu i donošenju političkih odluka, štititi nacionalne manjine i spriječiti radikalizaciju i nasilni ekstremizam. Vijeće Evrope i njegova Parlamentarna skupština, kao i Venecijanska komisija, mogu ponuditi vrijedan doprinos koji će pratiti ovaj reformski proces, istaknuto je u dokumentu.

Povodom potpisivanja prijedloga za rezoluciju „Podrška evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana“ poslanik Magazinović izjavio je da smatra da, stavljajući potpis na taj dokument, radi dobru stvar za sve zemlje Zapadnog Balkana, ali i za EU koja mora shvatiti da je u njihovim rukama ključ stabilnosti, mira i prosperiteta Zapadnog Balkana. Magazinović je izrazio uvjerenje da se trenutna destabilizacija regije može prevazići samo kroz ubrzanje evropskog puta, ali ne na tehničkom nivou na kom se sada proces vodi u posljednjem periodu nego ozbiljnim političkim angažmanom i prisustvom najviših evropskih zvaničnika. Sve drugo je gubljenje vremena sa neizvjesnim ishodom, rekao je Magazinović. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću