MENI
19.10.2021

Parlamentarni vojni povjerenik BiH Boško Šiljegović učestvuje u radu 13. međunarodne konferencije ombudsmena za oružane snage

Parlamentarni vojni povjerenik BiH Boško Šiljegović i generalni inspektor Ministarstva odbrane BiH brigadni general Mirsad Ahmić učestvuju, u online formatu, u radu 13. međunarodne konferencije ombudsmana za oružane snage (ICOAF).

Međunarodnu konferenciju, čiji su organizatori Ženevski centar za demokratsku kontrolu oružanih snaga (DCAF) i Generalni inspektorat odbrane Australije, otvorili su direktor DCAF-a ambasador Thomas Guerber i komandant Oružanih snaga Australije general Angus Campbell.

Učesnici Konferencije, tokom pet dana zasjedanja, razgovarat će o zaštiti ljudskih prava pripadnika oružanih snaga, te o učešću institucija ombudsmena za oružane snage u izgradnji kapaciteta koji pružaju veće operativne mogućnosti.

Na Konferenciji će, kako su organizatori najavili, biti riječi i o mogućnostima jačanja imidža pripadnika oružanih snaga, o tome kako povećati interes mladih za vojnu profesiju, te na koji način se boriti i suočavati sa pojedinim negativnim pojavama koje narušavaju dignitet oružanih snaga.

Posebno će se razgovarati i o poštovanju zakonskih rješenja koja definišu status vojnog personala koji boravi u kasarnama, te će se, na kraju 13. ICOAF-a, prezentovati uloga i aktivnosti ombudsmena tokom pandemije izazvane virusom korona. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću