MENI
25.10.2021

Usvojena inicijativa poslanika Saše Magazinovića o Zakonu o klimatskim promjenama u BiH

„Na 23. sjednici Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH usvojena je poslanička inicijativa poslanika SDP BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saše Magazinovića, kojom se zadužuje Vijeće ministara Bosne i Hercegovine da u roku od šest mjeseci u parlamentarnu proceduru dostavi Prijedlog Okvirnog zakona o klimatskim promjenama.

U obrazloženju inicijative se navodi kako svakodnevno svjedočimo zvaničnim informacijama i izvještajima o stanju iz oblasti klimatskih promjena i njihovih katastrofalnih posljedica po planetu zemlju. Brojne međunarodne institucije i organizacije kontinuirano i bez izuzetka ističu krajnju potrebu da se svi uključe u proces donošenja civilizacijskih odluka i konkretnih akcija po pitanju klimatskih promjena. Na nedavno prezentiranom Izvještaju IPCC-a (Međuvladin panel o klimatskim promjenama) konstatirano je da je izvještaj crveno upozorenje za čovječanstvo.

Bosna i Hercegovina po pitanju borbe sa klimatskim promjenama bilježi određene aktivnosti, ali se to ne može ocijeniti dovoljnim. Bitno je istaći da je Vijeće ministara BiH usvojilo dokument „Utvrđeni doprinos Bosne i Hercegovine (NDC) za period 2020. – 2030. godine“, koji se tiče opredijeljenosti BiH za ispunjavanje Pariškog klimatskog sporazuma iz 2015. godine i doprinosa naše države borbi protiv klimatskih promjena.

Posljedice klimatskih promjena osjeća cijeli svijet, pa i mi u Bosni i Hercegovini, o čemu svjedoče svježa sjećanja na velike poplave i požare. Osjećaj za odgovornost prema građanima naše države, za njihovu sigurnost i zdravlje, kao i odgovornost prema preuzetim obavezama iz Pariškog klimatskog sporazuma demonstrirat ćemo usvajanjem Okvirnog zakona o klimatskim promjenama, u potpunosti poštujući ustavne nadležnosti svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini, navodi se u obrazloženju usvojene inicijative.“ (saopćenje iz Kluba poslanika SDP BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću