MENI
5.11.2021

Štampan novi broj „Parlamenta“ za period juli – septembar 2021. godine

Novi broj „Parlamenta“, publikacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) koju priprema i uređuje Informaciono – dokumentacioni sektor PSBiH, donosi informaciju o sastanku članova Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH sa zamjenikom pomoćnika američkog državnog sekretara u Uredu za Evropu i Euro-Aziju Matthewom Palmerom i direktoricom za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan, Tursku i Ujedinjeno Kraljevstvo u Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelinom Eichhorst.

Kako prenosi „Parlament“, Eichhorstova i Palmer zajednički su izrazili snažnu podršku Evropske unije (EU) i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) provođenju reformi koje su, kako je rečeno, ključ za provođenje slobodnih, poštenih i demokratskih izbora u BiH. U članku se također navodi da su visoki zvaničnici EU i SAD naglasili da će biti partneri i saveznici Interresornoj radnoj grupi, kojoj su ponudili i podršku eksperata iz OSCE-a, ODIHR-a i Venecijanske komisije Vijeća Evrope.

U novom broju biltena PSBiH objavljena je i opširna informacija o učešću predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH dr. Denisa Zvizdića i zamjenice predsjedavajućeg Predstavničkog doma Borjane Krišto na 5. Svjetskoj konferenciji predsjednika parlamenata, koja je, u periodu od 6. do 9. septembra 2021. godine, održana u Beču. Bilten prenosi i sadržaj bilateralnih sastanaka, koje su Zvizdić i Krišto, na marginama Konferencije, održali sa predsjednicima parlamenata i drugim visokim međunarodnim zvaničnicima.

„Parlament“ donosi i informacije o učešću predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Bakira Izetbegovićana 10. konferenciji predsjednika parlamenata zemalja Jugoistočne Evrope i država članica Višegradske grupe, koja je održana u Budimpešti, kao i na Samitu predsjednika parlamenata država Zapadnog Balkana, koji je održan na Brdu kod Kranja u Republici Sloveniji. Izetbegović je u svojim obraćanjima govorio o otežanom evropskom putu BiH, političkoj situaciji i krizi kroz koju država prolazi, te uputio apel parlamentarcima iz EU da se našoj zemlji u što skorijem vremenskom periodu dodijeli status kandidata za ulazak u EU.

Bilten PSBiH piše i to da je Delegacija PSBiH, koju su činili poslanici u Predstavničkom domu Snježana Novaković – Bursać i Nenad Stevandić i delegat u Domu naroda PSBiH Lazar Prodanović učestvovala u radu 28. Generalne skupštine Interparlamentarne skupštine pravoslavlja, koja je održana na Kritu u Grčkoj. Delegacije 16 država članica iz Evrope, Azije i Afrike, predstavnici Evropskog parlamenta, Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, te predstavnici sedam međunarodnih organizacija raspavljali su o temi koja je nosila naslov „Budućnost svijeta, budućnost Evrope nakon pandemije".

Objavljena je i vijest da su članovi Delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope Alma Čolo i Saša Magazinović potpisali prijedlog za rezoluciju pod nazivom „Podrška evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana“, čiji je predlagač poslanik Predstavničkog doma Parlamenta Italije Piero Fassino.

Novi broj „Parlamenta“ za period juli – septembar 2021. godine prenosi i sadržaj sjednica oba doma PSBiH, kao i aktivnosti radnih tijela PSBiH. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću