MENI
23.11.2021

Članovi kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH razgovarali sa generalnom sekretarkom OSCE-a

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) dr. Denis Zvizdić, zamjenici predsjedavajućeg Predstavničkog doma Nebojša Radmanović i Borjana Krišto, zamjenici predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH dr. Nikola Špirić i Bakir Izetbegović, te, po ovlaštenju predsjedavajućeg Doma naroda dr. Dragana Čovića, predsjedavajuća Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda PSBiH Lidija Bradara razgovarali su danas sa generalnom sekretarkom Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) Helgom Mariom Schmid, koja boravi u radnoj posjeti Bosni i Hercegovini.

Zahvaljujući se članovima rukovodstva oba doma PSBiH na dugogodišnjoj odličnoj saradnji koju su državne institucije, a posebno PSBiH, ostvarile sa Misijom OSCE-a u BiH, gospođa Schmid izrazila je zabrinutost zbog aktuelne političke krize u BiH i nefunkcionisanjem institucija na državnom nivou.

Visoka zvaničnica OSCE-a naglasila je neophodnost da državne institucije počnu da funkcionišu u punom kapacitetu, te se založila za izbjegavanje retorike podjela i secesionizma, koje su, kako je ocijenila, ogromna prepreka investicijama i reformama na evropskom putu BiH.

Gospođa Schmid apelovala je na najviše zvaničnike PSBiH da se u BiH uspostavi konstruktivan dijalog o svim otvorenim pitanjima. Posebno je apostrofirala pitanje izborne reforme i donošenja izmjena Izbornog zakona BiH kojima bi bili otklonjeni izvori diskriminacije u izbornom procesu, te riješena tehnička pitanja kojima bi se sačuvao integritet i osigurala veća transparentnost izbornog procesa. S tim u vezi, gospođa Schmid ponudila je svu neophodnu podršku i pomoć Misije OSCE-a, kao i partnerskih međunarodnih organizacija koje se bave unapređenjem demokracije i izbornih procesa širom Evrope i svijeta.

Članovi rukovodstva oba doma PSBiH iznijeli su svoje viđenje aktuelne situacije u našoj zemlji, te moguće pravce rješavanja političke krize i otvorenih pitanja. Naglasili su svu složenost političke situacije, potrebu očuvanja mira, uspostavljanja dijaloga i izgrađivanja narušenog povjerenja, kao i potrebu da Evropska unija pokaže jasnu namjeru proširenja svojih granica na zemlje Zapadnog Balkana i ubrza proces evropskih integracija za sve zemlje regiona, a posebno za BiH.

Na sastanku, na kojem je učestvovala i šefica Misije OSCE-a u BiH ambasadorica Kathleen Kavalec, članovi kolegija oba doma PSBiH izrazili su zahvalnost Misiji OSCE-a na pruženoj podršci i realizovanim projektima u oblasti vladavine prava, borbe protiv korupcije, jačanja institucija, kao i u oblasti unapređenja izbornog i obrazovnog procesa u BiH. Najviši zvaničnici PSBiH također su izrazili spremnost da nastave i prošire uspješnu saradnju sa Misijom OSCE-a u BiH.

O rezultatima posjete BiH generalna sekretarka OSCE-a Helga Maria Schmid obavijestit će, kako je najavila, svih 57 država članica OSCE-a. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću