MENI
30.11.2021

Predsjedavajući Doma naroda dr. Dragan Čović održao sastanak s ministrom odbrane Republike Hrvatske

„Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Dragan Čović i ministar odbrane u Vladi Republike Hrvatske Mario Banožić održali su bilateralni sastanak u Sarajevu.

Tokom susreta dvojica visokih političkih zvaničnika razgovarali su o saradnji u sektoru odbrane i aspektima u kojima Republika Hrvatska i Bosna i Hercegovina mogu zajednički djelovati. Iskustva i podrška Republike Hrvatske kao punopravne članice Evropske unije i NATO-a mogu ubrzati integracijske procese u BiH, kazano je na sastanku.

Izborni zakon BiH kao ključna politička tema i otvoreno političko pitanje nužno je regulirati kroz racionalan zakonodavni okvir koji će relaksirati međunacionalne odnose i omogućiti legitimno političko predstavljanje sva tri konstitutivna naroda.

U takvom unutrašnjem ambijentu gdje ne postoji mogućnost diskriminacije, nametanja i majorizacije stvaraju se nužni preduslovi sigurnosnog okvira koji je prijeko potreban za cjelokupnu regiju i prostor jugoistočne Evrope. Hrvati kao konstitutivan narod uza sva Ustavom zajamčena prava pretpostavka su stabilne i funkcionalne Bosne i Hercegovine, rečeno je tokom susreta.

Na sastanku je zaključeno kako je strateško partnerstvo i prijateljstvo Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine jamac dugoročnog razvoja i jačanja svih kapaciteta, ali i životnog standarda kako bi privukli investicije prijeko potrebne za kontinuiran rast i razvoj.“ (saopćenje iz Kabineta predsjedavajućeg Doma naroda dr. Dragana Čovića)

                    

 

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću