MENI
1.12.2021

Članica Delegacije PSBiH u PSVE Snježana Novaković – Bursać učestvovala na sjednici Komiteta PSVE za socijalna pitanja, zdravstvo i održivi razvoj

Članica Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) Snježana Novaković – Bursać učestvovala je danas u online formatu na sjednici Komiteta PSVE za socijalna pitanja, zdravstvo i održivi razvoj.

Članovi Komiteta usvojili su nacrt deklaracije u kojoj je izražena zabrinutost zbog brzo evoluirajuće pandemije koronavirusa širom svijeta. U nacrtu deklaracije navodi se da „niko nije siguran dok svi nisu sigurni“, te se upućuje apel za pravičnu distribuciju vakcina na globalnom nivou. Naglašeno je također da se, vakcinacijom ranjivih grupa, treba zaustaviti širenje virusa, s ciljem da se izbjegnu smrtni ishodi i dodatno zaštiti ugrožena ekonomija u zemljama širom svijeta.

Parlamentarci su, na osnovu nacrta izvještaja izvjestioca Josepha O’Reillya o zavisnosti o lijekovima na recept, usvojili nacrt rezolucije i nacrt preporuka kojima se upozorava na ovaj globalno rastući problem, koji je, nažalost, još uvijek nedovoljno istražen, a koji posljedice ne ostavlja samo na pojedince koji se suočavaju s njim već i na cijelo društvo. Istaknuto je da je pandemija koronavirusa dodatno pogoršala ovaj izazov širom svijeta, ometajući pružanje usluga liječenja, umnožavajući i pogoršavajući probleme mentalnog zdravlja, te potiskujući ovu temu iz agende prioriteta javnog zdravlja. 

Na osnovu nacrta izvještaja izvjestiteljice Jennifer De Temmerman, diskutiralo se i na temu „Klimatske promjene – nečinjenje i kršenje prava djeteta“, te je usvojen nacrt rezolucije i nacrt preporuka. Zaključeno je da su djeca, kao jedna od najugroženijih društvenih kategorija koja čini populaciju od 2,2 milijarde, lišena svojih osnovnih prava, uključujući pravo na zdravlje, hranu, vodu, sklonište i kvalitetno obrazovanje, zbog toga jer ekstremne klimatske pojave postaju sve češće, intenzivnije i razornije. U fokusu je bila i tema „Slušanje i učešće djece – temelj demokratskih društava“, o kojoj je izvještaj pripremila baronesa Doreen E. Massey. Usvojeni nacrt rezolucije i nacrt preporuka potenciraju uključenje djece u donošenje političkih odluka jer, kako je rečeno, isto jača njihovo razumijevanje demokratije i vještine za dijalog i sposobnost da rješavaju sukobe bez nasilja, te predstavlja suštinski gradivni element demokratske sigurnosti i stabilnosti društava. Na današnjoj sjednici imenovani su i izvjestioci za teme iz nadležnosti Komiteta PSVE za socijalna pitanja, zdravstvo i održivi razvoj. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću