MENI
1.12.2021

Članovi Grupe prijateljstva za zapadnu Evropu razgovarali sa državnim ministrom za Evropu u Ministarstvu vanjskih poslova SR Njemačke i poslanikom u njemačkom Bundestagu

Članovi Grupe prijateljstva za zapadnu Evropu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Marina Pendeš, Dženan Đonlagić, Lazar Prodanović, Šemsudin Dedić i Vlatko Glavaš razgovarali su danas u Sarajevu sa državnim ministrom za Evropu u Ministarstvu vanjskih poslova SR Njemačke Michaelom Rothom i poslanikom u njemačkom Bundestagu Adisom Ahmetovićem, koji borave u radnoj posjeti našoj zemlji.

Visoki gosti naglasili su da će nova Vlada SR Njemačke nastaviti da pruža punu podršku procesu proširenja Evropske unije na Bosnu i Hercegovinu i sve zemlje ovog regiona. Posebno su naglasili da nova njemačka Vlada smatra neupitnim i nedodirljivim teritorijalni integritet BiH, te pozvali na dijalog u državnim institucijama uz poštovanje i uvažavanje različitih stavova. Istakli su potrebu temeljne reforme izbornog zakonodavstva u BiH, koja, kako su rekli, ne smije dovesti do daljih etničkih podjela zemlje. Također su odbacili huškačku retoriku i pozvali poslanike i delegate oba doma PSBiH da se fokusiraju na ispunjavanje 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o Zahtjevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji, u čemu će, kazali su, imati svu potrebnu pomoć nove Vlade i Bundestaga SR Njemačke.

U razgovoru o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, poslanici i delegati PSBiH iznijeli su različite poglede na otvorena pitanja, kao i na moguće pravce rješavanja političke krize u BiH. Složili su se oko toga da sva rješenja treba tražiti kroz dijalog u institucijama države, bez bilo kakvog ugrožavanja suverentiteta i teritorijalnog integriteta BiH, kao i uz uvažavanje vanjskopolitičkih prioriteta, posebno evropskog puta BiH.

Sastanku članova Grupe prijateljstva za zapadnu Evropu PSBiH sa državnim ministrom za Evropu u Ministarstvu vanjskih poslova SR Njemačke Michaelom Rothom i poslanikom u njemačkom Bundestagu Adisom Ahmetovićem prisustvovala je i ambasadorica SR Njemačke u BiH Margret Uebber. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću