MENI
1.12.2021

Predsjedavajući Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma Safet Softić razgovarao sa specijalnom izaslanicom Ministarstva vanjskih poslova NR Kine

Predsjedavajući Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Safet Softić razgovarao je danas sa specijalnom izaslanicom Ministarstva vanjskih poslova Narodne Republike Kine gospođom Huo Yuzhen.

Na sastanku je razgovarano o ekonomskoj i političkoj situaciji u BiH i mogućnostima unapređenja sveukupnih odnosa BiH i NR Kine.

Softić je visoku gošću upoznao sa političkom situacijom u našoj zemlji, te kazao kako je trenutna politička kriza u BiH prije svega uzrokovana različitim stavovima oko pitanja reforme izbornog zakonodavstva, izmjena Krivičnog zakona BiH kojima se kažnjava negiranje genocida, a koje je nametnuo visoki predstavnik, kao i oko statusa novoizabranog visokog predstavnika u BiH. S tim u vezi, Softić se založio za rješavanje svih otvorenih pitanja unutrašnjim dijalogom, te upozorio kako stavljanje velikih sila na stranu bilo koga u BiH ne donosi dugoročno dobra rješenja. Također je naglasio da od velikih sila, u koje spada i NR Kina, očekuje prijateljsku i konstruktivnu pomoć, te dodao da je očuvanje mira i stabilnosti prioritet svih u BiH.

Konstatirajući da su odnosi između BiH i NR Kine tradicionalno prijateljski, sagovornici su se složili da osnovu tih odnosa čine uzajamno poštivanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta država, te dinamična ekonomska saradnja. Ocijenjeno je i da postoji značajan prostor za unapređenje saradnje u mnogim oblastima, a posebno u oblasti izgradnje infrastrukture, energetike, te oblastima kulture i obrazovanja. Akcentirana je dosadašnja saradnja na izgradnji Bloka 7 Termolektrane u Tuzli, te istaknuta važnost rješavanja problema koji opterećuju nastavak realizacije tog projekta.

Osvrćući se na trenutnu epidemiološku situaciju u svijetu, uzrokovanu pandemijom korona virusa, sagovornici su se saglasili kako borba protiv ove pošasti još uvijek nije gotova, te naglasili da treba pojačati saradnju i na globalnom i na bilateralnom nivou, s ciljem što uspješnijeg suzbijanja pandemije i bržeg povratka u normalne tokove. (kraj)

 

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću