MENI
20.12.2021

Poslanici i delegati u Parlamentarnoj skupštini BiH prisustvovali svečanosti uručenja Ordena Evropskog pokreta u BiH ambasadoru SAD u BiH

Predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Nikola Lovrinović, zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za evropske integracije Lazar Prodanović i poslanik u Predstavničkom domu PSBiH Adil Osmanović prisustvovali su danas u zgradi PSBiH svečanosti uručenja Ordena naroda, građanki i građana BiH, kojeg je Evropski pokret u BiH dodijelio ambasadoru Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH Ericu Nelsonu.

Ambasador Nelson prvi je američki diplomata kome je uručen Orden Evropskog pokreta u BiH. Orden je ambasadoru Nelsonu uručen za posebne zasluge jačanja prijateljstva i saradnje, očuvanja mira u BiH, uspješne realizacije izbornog procesa u Gradu Mostaru 2020. godine, te razvoja i poštivanja tolerancije i ljudskih prava u BiH.

U svom obraćanju prisutnim zvanicama i gostima, predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH Nikola Lovrinović čestitao je ambasadoru Nelsonu na dodijeljenom Ordenu Evropskog pokreta u BiH, izražavajući nadu da će i ovaj događaj doprinijeti naporima BiH da dobije status kandidata za punopravno članstvo u Evropskoj uniji (EU). Lovrinović je naglasio da evropski put BiH nema alternativu i dodao da bi podrška SAD dobijanju kandidatskog statusa značila snažan podsticaj demokratskim procesima i nastavku reformi u našoj zemlji.

Zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH Lazar Prodanović pozdravio je odluku Evropskog pokreta u BiH da dodijeli Orden ambasadoru Nelsonu, čime je, kako je rekao, ta nevladina organizacija poslala jasnu poruku da uvažava ambasadorov predan rad na podsticanju provođenja reformi na evropskom putu BiH. Prodanović je pozvao sve u BiH, posebno predstavnike civilnog društva i medija, da promovišu evropske vrijednosti, bez kojih je, kako je naveo, nemoguće zamisliti budućnost BiH.

Dodjelu Ordena Evropskog pokreta u BiH ambasadoru Nelsonu pozdravio je i poslanik u Predstavničkom domu PSBiH Adil Osmanović, koji je u svom obraćanju podsjetio i na neke od najvažnijih događaja u historiji diplomatskih odnosa BiH i SAD. Osmanović je podsjetio na ključnu ulogu SAD u zaključivanju Dejtonskog mirovnog sporazuma, te se zahvalio SAD na snažnoj i dugogodišnjoj podršci BiH na njenom euroatlantskom putu. Prema riječima Osmanovića, SAD su od 1992. godine do danas uložile više od 2 milijarde dolara kako bi pružile podršku jačanju multietničkih demokratskih institucija, kao i pravosudnih, te institucija civilnog društva, jačanju borbe protiv korupcije, te podršci slobodnim medijima. Upućujući posebnu zahvalnost ambasadoru Nelsonu, Osmanović je precizirao da su u tekućoj godini SAD podržale BiH sa 47,8 miliona dolara, od čega su 2,5 miliona dolara bili namijenjeni podršci u borbi protiv pandemije virusa korona.

Zahvaljujući se na uručenom ordenu i ukazanoj časti, ambasador SAD u BiH Eric Nelson podvukao je da će njegova zemlja nastaviti da podržava BiH na njenom putu ka evropskim i euroatlantskim integracijama. Kao uspješne događaje u njegovom mandatu ambasador Nelson izdvojio je izradu, usvajanje i dostavljanje u NATO prvog Programa reformi BiH, te održavanje izbora u Mostaru.

Naglašavajući da je potrebno uraditi još dosta posla kako bi BiH ostvarila svoje najvažnije ciljeve, ambasador Nelson podvukao je potrebu izmjena izbornog zakonodavstva i ograničenih ustavnih promjena s ciljem omogućavanja svim građanima BiH da učestvuju u političkom životu i dodatnog približavanja BiH evropskim standardima i vrijednostima.

Osim predsjednika Evropskog pokreta u BiH Predraga Praštala i generalnog sekretara Evropskog pokreta u BiH Harisa Plakala, uručenju Ordena Evropskog pokreta u BiH ambasadoru SAD Ericu Nelsonu prisustvovali su i predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić i predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmed Egrlić. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću