MENI
11.1.2022

Parlamentarni vojni povjerenik BiH Boško Šiljegović primio u oproštajnu posjetu komandanta EUFOR-a u BiH

Parlamentarni vojni povjerenik BiH Boško Šiljegović primio je danas u oproštajnu posjetu komandanta EUFOR-a u BiH general-majora Alexandera Platzera.

Tokom susreta zajednički je ocijenjeno da je saradnja između Ureda parlamentarnog vojnog povjerenika i Komande EUFOR-a bila na visokom nivou. General Platzer pohvalio je posvećenost i profesionalizam pripadnika Oružanih snaga BiH. Naglasio je da je tokom mandata imao priliku da se lično uvjeri i u stručnost i kompetentnost pripadnika Oružanih snaga BiH za izvršavanje nasloženijih zadataka, uprkos, kako je rekao, izazovima s kojima su suočeni u vrijeme pandemije virusa korona.

Povjerenik Šiljegović složio se s ocjenom generala Platzera, te posebno pohvalio profesionalizam pripadnika Oružanih snaga BiH u misijama pomoći civilnom stanovništvu u BiH, te u mirovnim misijama širom svijeta.

Šiljegović je komandanta EUFOR-a upoznao i sa rezultatima rada parlamentarnog vojnog povjerenika BiH u protekloj godini, ocjenjujući da je saradnja sa Generalnim inspektoratom Ministarstva odbrane BiH, kao i sa Institucijom ombudsmena BiH dala izvanredne rezultate, posebno u pogledu preveniranja mogućih pritužbi pripadnika Oružanih snaga BiH.

Osvrnuo se i na stanje ljudskih prava pripadnika Oružanih snaga BiH, te naglasio da je smanjen broj pritužbi, koje se uglavnom odnose na pitanja napredovanja u službi, visinu primanja, kao i na nedostatak materijalno – tehničkih sredstava.

Povjerenik Šiljegović poželio je generalu Platzeru uspjeh u nastavku profesionalne vojničke karijere. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću