MENI
12.5.2022

Predsjedavajući Doma naroda dr. Dragan Čović razgovarao sa ambasadorom SAD u BiH

"Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Dragan Čović razgovarao je danas u Sarajevu sa ambasadorom SAD u BiH Michaelom Murphyem.

Predsjedavajući Čović i ambasador Murphy razgovarali su o aktuelnoj situaciju u BiH, unutrašnjim odnosima, Općim izborima, kao i o procesu reforme Izbornog zakona koje je ostalo otvoreno političko pitanje, unatoč naporima hrvatskih predstavnika da svi pregovori završe dogovorom.

Dr. Čović potvrdio je stav koji je jasan i artikuliran u potpunosti. U ovome trenutku ne postoje uslovi za održavanje izbora u BiH, kao ni za implementaciju izbornog procesa, prvenstveno u pogledu konstituiranja gornjih parlamentarnih domova na federalnom i državnom nivou. Takvo što može dovesti u pitanje potpunu legalnost izbornog procesa, što bi dodatno usložnilo i stvorilo nestabilnost cjelokupnog političkog sistema na svim nivoima. Predsjedavajući Čović zahvalio se na medijaciji američke administracije, podršci i cjelokupnom angažmanu u BiH.

Regionalni, evropski i transnacionalni odnosi također su bili tema razgovora. Predsjedavajući Čović naglasio je kako Evropa mora biti čvrsto opredijeljena ka miru i prosperitetu čije je temelje postavila Šumanova deklaracija prije 72 godine i stvorila današnje konture Evropske unije.” (saopćenje iz Kabineta predsjedavajućeg Doma naroda dr. Dragana Čovića) 

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću