MENI
13.5.2022

Klub delegata hrvatskog naroda u Domu naroda organizovao Okrugli sto na temu „Evropska godina mladih“

Klub delegata hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine organizovao je danas, povodom obilježavanja Dana Evrope i 72. godišnjice istorijske Šumanove deklaracije, Okrugli sto na temu „Evropska godina mladih“.

Na Okruglom stolu, čiji su suorganizatori bili Mladež HDZ-a BiH i Politička akademija HDZ-a BiH, razgovaralo se o aktuelnom trenutku u procesu evropskih integracija BiH, ispunjavanju uslova za dobijanje kandidatskog statusa za punopravno članstvo naše zemlje u Evropskoj uniji (EU), te posebno o ulozi i inkluziji mladih u procesu evropskih integracija u svjetlu činjenice da su vodeće institucije EU ovu godinu proglasile evropskom godinom mladih.

Otvarajući svojim uvodnim obraćanjem Okrugli sto, predsjedavajuća Kluba delegata hrvatskog naroda u Domu naroda PSBiH Lidija Bradara izrazila je zadovoljstvo interesovanjem i odzivom velikog broja mladih ljudi iz raznih krajeva BiH, te naglasila da je razmjena mišljenja, iskustava i korisnih informacija srž djelovanja svakog parlamenta, Doma naroda PSBiH, kao i cijele EU.

Opisujući države EU kao ujedinjene u različitosti, Bradara je kazala kako BiH predstavlja EU u malom, te podvukla značaj poštovanja načela federalizma i legitimnog predstavljanja na putu BiH ka EU.

Ističući da je hrvatski narod već godinama predvodnik evropskog puta BiH, Bradara je naglasila su su mladi budućnost tog zajedničkog cilja, ali i BiH i dodala kako borba za evropski put jeste borba za ostanak i osiguravanje boljih uslova života mladih u BiH.

Bradara je izrazila uvjerenje da će kandidatski status i članstvo BiH u EU predstavljati najbolju pomoć mladima, kao i da će BiH donijeti potrebnu sigurnost, bolju uređenost društva u svakom smislu, te ojačati naše identitete i povezanost.

Učesnike Okruglog stola video – porukom iz Brisela pozdravila je potpredsjednica Evropske komisije Dubravka Šuica, koja je govorila o aktivnostima i projektima koje za mlade u ovoj godini provode institucije EU. Naglašavajući kako EU pruža punu podršku suverenitetu, jedinstvu i cjelovitosti BiH, Šuica je kazala kako EU neće biti potpuna bez BiH i drugih država Zapadnog Balkana. S tim u vezi, posebno je naglasila ulogu mladih, koje je pozvala da ostanu u BiH i budu pokretači budućeg ekonomskog razvoja naše zemlje.

O značaju EU za BiH i aktuelnim izazovima u procesu evropskih integracija naše zemlje govorio je poslanik u Predstavničkom domu PSBiH i predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH Nikola Lovrinović. Lovrinović je upoznao učesnike Okruglog stola o aktivnostima Zajedničke komisije, te govorio o značaju ispunjavanja uslova i standarda EU za život svih građana BiH. Posebno se založio za to da se BiH odmah dodijeli kandidatski status, te dodao da je u Predstavničkom domu PSBiH predložio deklaraciju takvog sadržaja.

Učesnicima Okruglog stola u svojstvu uvodničara obratili su se i direktor Direkcije za evropske integracije BiH Edin Dilberović, koji je govorio o uslovima za dobijanje kandidatskog statusa, direktor programa „ERASMUS +“ u BiH Suad Muhibić, koji je podvukao značaj mobilnosti mladih, kao i značaj umrežavanja visokoškolskih ustanova evropskih zemalja kao generatora jačanja uloge mladih u društvu. O prekograničnoj saradnji i korištenju IPA fondova EU govorila je Ivana Mišković iz Sektora za razvoj Vlade Kantona 10.

U radu Okruglog stola učestvovala je i delegatkinja u Domu naroda PSBiH Marina Pendeš. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću