MENI
17.5.2022

Poslanik u Predstavničkom domu i zamjenik predsjedavajućeg Delegacije PSBiH u PS CEI Jakov Galić učestvovao na sastanku Parlamentarnog komiteta CEI u Sofiji

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentrne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) i zamjenik predsjedavajućeg Delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Centralnoevropske inicijative (PS CEI) Jakov Galić učestvovao je danas u Sofiji na sastanku Parlamentarnog komiteta PS CEI.

Sastanak, kojeg je, u okviru ovogodišnjeg predsjedavanja Republike Bugarske Parlamentarnom dimenzijom CEI, organizovala Narodna skupština Republike Bugarske, bio je posvećen modalitetima unapređenja prekogranične saradnje zemalja članica CEI u oblastima istraživanja i inovacija.

Učesnike sastanka pozdravili su predsjedavajuća Delegacije Narodne skupštine Republike Bugarske u PS CEI i predsjedavajuća Parlamentarne dimenzije CEI Denitsa Simeonova i predsjednik Narodne skupštine Republike Bugarske Nikola Minchev, a obratili su im se i drugi zvaničnici Sobranja i Vlade Republike Bugarske.

Izražavajući snažnu podršku iniciranju rasprave na temu unapređenja prekogranične saradnje zemalja članica CEI u oblastima istraživanja i inovacija, zamjenik predsjedavajućeg Delegacije PSBiH u PS CEI Jakov Galić u svom obraćanju naglasio je da sastanak parlamenaraca u Sofiji vidi kao značajnu priliku da se zemlje članice CEI sa izazovima današnjice bore kroz uspostavljanje veza između naučnog napretka i industrije. Prema riječima Galića, parlamentarci treba pravovremeno da donose zakonski okvir za slobodan i nesmetan rad istraživača i inovatora, kako u regionu CEI tako i u svim zemljama članicama Evropske unije. S tim u vezi, Galić je naglasio da je zadatak svakog parlamenta usvajanje legislative koja će omogućiti  brži, bolji i lakši protok dostignuća i znanja, kao i njihovu primjenu na tržištu kapitala. (govor poslanika Jakova Galića u cjelosti možete pročitati ovdje)

Učesnici sastanka Parlamentarnog komiteta CEI u Sofiji usvojili su i zajedničku izjavu u kojoj su pozvali parlamente i vlade država članica da kreiraju i provode politike koje imaju za cilj razvoj talenata i ubrzanje tehnološkog napretka, te da ulože napore kako bi se prioritet dao ulaganjima u istraživanje i inovacije. Države članice CEI pozvane su da poboljšaju mobilnost istraživača i slobodan protok znanja i tehnologije unutar svojih granica i sa drugim zemljama članicama Evropske unije, te da kreiraju novo zakonodavstvo koje bi stimulisalo razvoj inovativnih start – up programa za mala i srednja preduzeća.

Na sastanku u Sofiji predloženo je i uspostavljanje „Samita inovacija CEI“, novog formata unutar ove regionalne inicijative koji bi okupljao lidere u istraživanju i inovacijama i uvezivao ih sa najznačajnijim istraživačima i investitorima iz Evropske unije. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću