MENI
1.9.2022

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda dr. Dragan Čović odao počast žrtvama na Jevrejskom groblju u Mostaru i održao sastanak s ambasadorom Države Izrael

“Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Dragan Čović danas je u Mostaru učestvovao na ceremoniji na Jevrejskom groblju u Mostaru, na kojemu je odao počast za 137 ubijenih mostarskih Jevreja.

Dr. Čović je prisustvovao molitvi i polaganju vijenaca zajedno s ambasadorom Države Izrael, Nj. E. Noalom Gel Gendlerom, te predsjednikom Jevrejske općine Mostar Amirom Gross Kabirijem.

Okupljeni su u obraćanju iskazali počast žrtvama teških zločina, te obnovili zakletvu da se zla iz prošlosti više nikada neće ponoviti. Istaknuta je i zajednička predanost u osvjetljavanju i ispravljanju historijskih nepravdi i zaustavljanju diskriminacije prema jevrejskoj zajednici u Bosni i Hercegovini.

Nakon posjeta Jevrejskom groblju, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda dr. Čović održao je oproštajni sastanak s ambasadorom Države Izrael, Nj. E. Noahom Gel Gendlerom. Dr. Čović je ambasadoru iskazao duboku zahvalnost za nesebičan doprinos razvoju odnosa između dvije države, ali i učvršćivanju odnosa između dvije zajednice. Istaknuo je kako je ambasador Gendler pokazao prijateljstvo prema Bosni i Hercegovini koje nikada neće biti zaboravljeno.

Također, zvaničnici su zajednički istakli zadovoljstvo bilateralnim odnosima i privrednom saradnjom, naglašavajući nastavak jačanja partnerstva u svim oblastima.” (saopćenje iz Kancelarije zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda dr. Dragana Čovića)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću