MENI
27.7.2022

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma dr. Denis Zvizdić razgovarao sa članom Bundestaga Christophom Ploßom

"Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBIH dr. Denis Zvizdić sastao se danas sa članom Bundestaga Christophom Ploßom i tom prilikom rekao da je u bilateralnom smislu, Njemačka naš najvažniji vanjskopolitički i vanjskotrgovinski partner unutar EU.

Izrazio je nadu da će dvije zemlje unaprijediti dalji razvoj ekonomskih veza i da će se nastaviti rast investicija što je vrlo bitno u aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u svijetu. Tokom sastanka, Zvizdić se zahvalio na svemu što je SR Njemačka uradila u sklopu Berlinske inicijative, i posebno na aktivnostima Bundestaga, a prije svega na usvajanju Rezolucije “Podrška BiH na putu u bolju budućnost”.

“Pozitivno je to što je Rezolucija Bundestaga prepoznala potrebu približavanju BiH NATO-u, što je uz članstvo u EU jedan od naših ključnih vanjskopolitičkih prioriteta. Zahvalni  smo, također, na odluci Bundestaga da podrži upućivanje 50 njemačkih vojnika u EUFOR Althea misiju u BiH. Zbog benefita koji su ključni za moju zemlju, jako nam je važno članstvo u NATO-u i dobijanje statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji. Bosna i Hercegovina drugu vanjskopolitičku alternativu nema.“ rekao je tokom sastanka dr. Zvizdić.

Upoznao ga je i sa stavovima u pogledu nametanja izmjena Izbornog zakona, te naglasio da bi takav Zakon samo probudio dalje etničke podjele u zemlji i postao osnova za retrogradnu prediznornu kampanju.

Zastupnik Ploß je rekao da među njemačkim parlamentarcima ima puno prijatelja Bosne i Hercegovine i da je Njemačka iskren prijatelj BiH. Rekao je da je za sve građane važno da izbori u oktobru budu provedeni na fer i demokratski način. Istaknuo  je snažnu podršku euroatlantskim aspiracijama Bosne i Hercegovine, ali i rekao da se uslovi koje je postavila Evropska unija za punopravno članstvo u porodicu evropskih naroda, moraju ispuniti i da se mora nastaviti sa daljom implementacijom evropskih standarda u sve segmente u BiH.

Christoph Ploß je član CDU-a i od 2017. godine je član Bundestaga. Član je Komiteta za EU pitanja i Komiteta za transport i digitalnu infrastrukturu." (saopćenje iz Kabineta zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma dr. Denisa Zvizdića)

 

 

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću