MENI
6.7.2022

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma dr. Denis Zvizdić i članovi Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Šemsudin Mehmedović i Marina Pendeš učestvovat će u Bukureštu na 21. Parlamentarnom obavještajno – sigurnosnom forumu

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) dr. Denis Zvizdić i članovi Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Šemsudin Mehmedović i Marina Pendeš učestvovat će na 21. Parlamentarnom obavještajno – sigurnosnom forumu, koji će se 7. i 8. jula ove godine održati u Bukureštu.

Glavna tema rasprave na Parlamentarnom forumu, čiji je osnivač i predsjedavajući dugogodišnji američki kongresmen Robert Pittenger, nosi naslov „Rat u Ukrajini – preoblikovanje globalne sigurnosne karte“.

Osim predsjedavajućeg Pittengera, očekuje se da će se parlamentarcima, ekspertima za sigurnost i svim drugim učesnicima Foruma obratiti i najviši zvaničnici Rumunije a učesnicima Parlamentarnog obavještajno – sigurnosnog foruma obratit će se i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH dr. Denis Zvizdić.

U okviru glavne teme rasprave očekuje se i video – obraćanje predsjednika Ukrajine Volodymyra Zelenskog, predsjednika Parlamenta Ukrajine Ruslana Oleksiyovycha Stefancttuka, predsjednice Moldavije Maie Sandu, kao i američkog senatora Larryja Presslera.

Neke od tema koje će, u kontekstu glavne teme rasprave, biti obrađene tokom Parlamentarnog foruma odnose se na obavještajno – sigurnosne i odbrambene izazove, cyber prijetnje, trgovinu ljudima i terorizam, energetsku nezavisnost i sigurnost, te nezakonito finansiranje, trgovinu i pranje novca. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću