MENI
10.7.2022

Predsjedavajući Kluba poslanika SDP-a u Predstavničkom domu Saša Magazinović razgovarao sa bivšim članom Predsjedništva BiH dr. Mirkom Pejanovićem

„Predsjedavajući Kluba poslanika SDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) i član Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH Saša Magazinović susreo se sa bivšim članom Predsjedništva BiH akademikom dr. Mirkom Pejanovićem. Tema razgovora je bio usporeni put Bosne i Hercegovine prema Evropskoj uniji (EU) i kontinuitet opredjeljenja Bosne i Hercegovine ka članstvu u EU. 

U razgovoru je istaknuto da je primjetno da se na zvaničnim stranicama institucija Bosne i Hercegovine ignoriše Platforma za djelovanje Predsjedništva Bosne i Hercegovine u ratnim uslovima, historijski važan dokument koji je usvojen 26. juna 1992. U tom dokumentu je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine prvi put utvrdilo punopravno članstvo u EU kao vanjskopolitički cilj i državni interes, čime je praktično trasiran evropski put naše države. Autor prvog nacrta Platforme je bio dr. Mirko Pejanović. 

Na zvaničnim web stranicama institucija se mogu pronaći informacije o EU putu BiH pod nazivima „Pregled razvoja odnosa BiH i EU“ ili „Ključni događaji u odnosima BiH i EU“, ali se informacija o stavu Predsjedništva BiH iz 1992. godine o pitanju članstva u EU jednostavno ne spominje, rečeno je u razgovoru. Pri tome se mogu naći informacije koje govore kada su održani neki od važnih događaja vezanih za evropski put BiH, značajni sastanci, koliko pitanja iz Upitnika EU je odgovoreno i koliko prevodilaca je bilo angažovano, kada je počelo izdavanje biometrijskih pasoša, kada su počeli pregovori o Stabilizaciji i pridruživanju, ali ne i činjenica da je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine još 1992. godine, osim interesa za povezivanje sa susjednim državama na bazi uzajamnog poštovanja i ravnopravnosti, navelo i poseban interes za ravnopravno članstvo u EU, naglašeno je tokom sastanka.

Platforma za djelovanje Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine u ratnim uslovima izuzetno je značajan dokument za državu Bosnu i Hercegovinu koji iskazuje viziju Bosne i Hercegovine kao suverene, multietnične države ranopravnih građana čija je budućnost u EU. Namjerno ili nenamjerno zanemarivanje ovog dokumenta i činjenica koje u njemu stoje nepravedno je prema državi Bosni i Hercegovini, ali i kulturi sjećanja na vrijednosti na kojima je utemeljena samostalna i suverena država Bosna i Hercegovina, zaključeno je na sastanku." (saopćenje predsjedavajućeg Kluba poslanika SDP-a u Predstavničkom domu Saše Magazinovića)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću