MENI
21.11.2022

Delegacija PSBiH u PSNATO-a učestvovala u Madridu na plenarnom zasjedanju PSNATO-a i susrela se sa novoizabranom predsjednicom PSNATO-a

Zamjenik predsjedavajućeg Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini NATO-a (PSNATO) Nikola Lovrinović i član Delegacije Obren Petrović učestvovali su danas u Madridu na plenarnoj sjednici PSNATO-a, kojom je u glavnom gradu Kraljevine Španije okončano 68. godišnje zasjedanje PSNATO-a.

Učesnicima su se obratili generalni sekretar NATO-a Jens Stolterberg, premijer Španije Pedro Sanchez i predsjednik Ukrajine Volodymyr Zelenskyy.

Tokom plenarnog zasjedanja izražena je neupitna podrška Bosni i Hercegovini u stabilizaciji stanja nakon izbora, te su svi politički subjekti ohrabreni da se što prije formira vlast na svim nivoima, da se više razgovara o ekonomiji i da se ozbiljno pristupi ispunjenju uslova Evropske unije za dobijanje kandidatskog statusa.

Potvrđena je i NATO politika „otvorenih vrata“ za BiH, te podrška i pomoć NATO zemalja u realizaciji usvojenih programa saradnje.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u svom govoru pomenuo je Bosnu i Hercegovinu, Gruziju i Moldaviju, naglasivši da će ove tri zemlje biti snažno podržane u procesu saradnje sa NATO-om kao partneri koji su kredibilni i prepoznatljivi u svojim naporima da se, u skladu sa dosadašnjom praksom, program saradnje obogati novim sadržajima. Generalni sekretar Stoltenberg posebno je naglasio da su ovogodišnje odluke NATO samita iz Madrida jako bitne za Bosnu i Hercegovinu i da je potpuno jasno koliko je BiH važna za NATO. Pomenuo je i ulogu NATO štaba u Sarajevu kao bitnu i veoma efikasnu.

Članovi Delegacije PSBiH u PSNATO-a imali su i susret sa novoizabranom predsjednicom PSNATO-a Joelle Maylam Garriaud iz Francuske, koja je tokom sastanka poželjela Bosni i Hercegovini uspjeh u budućoj saradnji sa NATO-om i PSNATO-a. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću