MENI
8.12.2022

Predsjedavajući Predstavničkog doma dr. Denis Zvizdić učestvovao na Godišnjoj konferenciji povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) dr. Denis Zvizdić učestvovao je u radu Godišnje konferencije povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, koja je, u organizaciji Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, danas održana u Sarajevu.

Otvarajući Konferenciju, predsjedavajući Zvizdić rekao je u svom obraćanju da je bitno da Bosna i Hercegovina kao država implementira sve obaveze koje je preuzela potpisivanjem i ratificiranjem Konvencije Ujedinjenih naroda protiv korupcije, da imamo kvalitetnu, jaku i kadrovski osposobljenu Agenciju za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, da imamo kvalitetne zakone o sprečavanju sukoba interesa i da imamo jake kantonalne i entitetske urede za borbu protiv korupcije.

Ističući kako će ozbiljna i sistemska borba protiv korupcije biti jedan od njegovih ličnih prioriteta u ovom mandatu, ali i jedan od prioriteta nove koalicione većine na državnom nivou, predsjedavajući Zvizdić rekao je da Parlamentarnoj skupštini BiH predstoji puno posla.

“Imamo spreman Zakon o sprečavanju sukoba interesa u institucijama Bosne i Hercegovine koji možemo usvojiti već na prvoj narednoj sjednici Predstavničkog doma. Naravno, taj Zakon mora biti u skladu sa evropskim standardima i to je nešto na čemu ću insistirati. Na nivou Parlamenta BiH ojačat ćemo Komisiju za rješavanje sukoba interesa, koja je u prethodnom mandatu održala samo nekoliko sjednica, bez značajnijih odluka. U tu Komisiju ćemo ovaj put birati ljude koji istinski žele da se bore protiv korupcije i nepravde u ovom društvu, a ne stranačke poslušnike koji blokiraju njen rad u cilju zaštite svojih stranačkih kolega. Također, insistirat ću da Vijeće ministara BiH prioritetno u novom sazivu usvoji Strategiju za borbu protiv korupcije u BiH za naredni četverogodišnji period. To nam je zakonska obaveza, ali i obaveza na EU putu. I konačno, učinit ću sve što je u mojoj moći da kroz usvajanje Budžeta i na druge načine ojačam Agenciju za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije i da dam punu podršku novom rukovodstvu Agencije da započne konkretne i sistemske korake u cilju borbe protiv korupcije u skladu sa nadležnostima koje ima”, poručio je dr. Zvizdić u svom izlaganju. (integralni govor predsjedavajućeg Predstavničkog doma dr. Denisa Zvizdića možete pročitati ovdje)

Učesnicima Godišnje konferencije obratili su se i direktor Agencije Elvis Kondžić i zamjenik direktora Agencije Rade Ristović, koji su govorili o fenomenu korupcije, prezentirali ključne aktivnosti koje provodi Agencija, te govorili o izazovima i perspektivama u uspostavi sistema za sprečavanje korupcije u Bosni i Hercegovini.

U radu Konferencije učestvovali su i brojni predstavnici relevantnih institucija sa svih nivoa vlasti u BiH, predstavnici akademske zajednice i civilnog društva, međunarodnih i regionalnih organizacija i inicijativa koje djeluju u BiH, kao i članovi diplomatskog kora u našoj zemlji. Oni su razmijenili iskustva i dobre prakse na polju institucionalne borbe protiv korupcije, te govorili o jačanju uloge akademske zajednice u oblasti prevencije korupcije i izazovima sa kojima se sreće privatni sektor u ovoj oblasti.

Razmijenjena su mišljenja i o postojećim zakonodavnim rješenjima, strategijama, akcionim planovima i drugim dokumentima koji tretiraju ovu oblast.

Na kraju konferencije dodijeljena su priznanja za najbolje učeničke likovne i literarne radove na temu „Ne možeš me kupiti“, te upriličena izložba izabranih radova, kojim su učenici osnovnih i srednjih škola u Bosni i Hercegovini dali svoj doprinos obilježavanju 9. decembra – Međunarodnog dana borbe protiv korupcije. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću