MENI
30.1.2023

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Marinko Čavara razgovarao sa šefom Delegacije i specijalnim predstavnikom EU u BiH

"Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Marinko Čavara susreo se sa šefom Delegacije i specijalnim predstavnikom Evropske unije (EU) u BiH, ambasadorom Johannom Sattlerom.

Najpozitivnijim događajem u proteklom periodu ocijenjena je dodjela kandidacijskog statusa BiH. Pohvaljen je impresivan tempo uspostave vlasti na državnom nivou, odnosno formiranja novog saziva Vijeća ministara BiH u rekordnom roku od tri i pol mjeseca, što je jasan pokazatelj opredijeljenosti da se u narednom periodu intenziviraju reforme s ciljem provedbe ključnih prioriteta mišljenja Evropske komisije.

U tom procesu podvučena je posebno značajnom uloga PSBiH, obzirom da je u proceduri niz zakona čijim će usvajanjem, u formi koja u cjelosti podržava EU standarde, suštinski biti unapređeni relevantni parametri u oblasti vladavine prava s ciljem punog poštivanja ustava i zakona BiH. Kako je kazano, osobito relevantan u tom smislu je paket zakona koji će unaprijediti integritet i nezavisnost pravosuđa, a svim stanovnicima BiH, konstitutivnim narodima i ostalim građanima, osigurati prijeko potrebnu pravnu sigurnost. Takav razvoj će se zasigurno pozitivno odraziti i na područje privrede, demografije i društva u cjelini, istaknuto je tokom susreta.Sagovornici su se složili da su takve reforme najbolji odgovor na sve izazove i probeme, uključujući i one sigurnosne prirode.

Gospodin Čavara je izrazio zahvalnost i očekivanje za nastavak potpore EU reformskim aktivnostima. Izrazio je posebno veliku zahvalnost EU za energetski paket podrške BiH u iznosu od 70 miliona eura, koji će uvelike olakšati život stanovništvu BiH. Kazao je kako značajno ohrabrenje i poticaj predstavlja najavljeno intenziviranje dijaloga s institucijama EU u narednom periodu, osobito s Evropskim parlamentom.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH zahvalio je ambasadoru Sattleru na njegovom nesebičnom doprinosu u ostvarivanju ciljeva integracije BiH u EU, osobito u vezi s kandidacijskim statusom koji je otvorio nove prilike i mogućnosti za BiH. U tom smislu, zajedničko mišljenje je da nova BH vlast ima jedinstvenu šansu da vraćanjem fokusa na proces evropskih integracija stabilizira unutrašnje prilike i odnose u BiH, što je od presudnog značaja za svu drugu političku, društvenu i privrednu stabilnost." (saopćenje iz Kabineta zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Marinka Čavare)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću