MENI
30.1.2023

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH dr. Dragan Čović sastao se u Zagrebu sa predsjednikom Vlade Republike Hrvatske

"Danas je u Banskim dvorima u Zagrebu održan sastanak zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) dr. Dragana Čovića i predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića. Razgovarali su o svim procesima koji slijede nakon potvrde novog Vijeća ministara BiH i daljim reformskim procesima nakon stjecanja kandidatskog statusa BiH.

Sagovornici su naglasili da je izbor Borjane Krišto za predsjedavajuću Vijeća ministara BiH prilika da bilateralni odnosi Hrvatske i BiH u sljedećem periodu budu podignuti na još jači nivo. Naveli su saradnju u pogledu zajedničkih infrastrukturnih projekata, jačanja bilateralnih trgovinskih, privrednih i ekonomskih odnosa, kao i prenošenju iskustava Hrvatske u procesu pristupanja i punopravnog članstva u Evropskoj uniji (EU).

Dr. Čović istaknuo je kako nova vlast na državnom nivou i partneri koji ju čine moraju završiti proces dogovora oko ključnih političkih pitanja. Zaključeno je kako politički dijalog predstavnika sva tri konstitutivna naroda nema alternativu u postizanju dogovora o Izbornom zakonu BiH koji bi dao zamah u konsolidaciji unutrašnjih odnosa te stvaranju pozitivnog ozračja za sve prijeko potrebne reforme u privrednom, ekonomskom i tehnološkom pogledu. Zahvalio je premijeru Plenkoviću na svim naporima koje je poduzeo da se pomogne Hrvatima u BiH, kao i na ključnom doprinosu u stjecanju kandidatskog statusa BiH za članstvo u EU.

Predsjednik Vlade Plenković istaknuo je potrebu hitnog formiranja vlasti na svim nivoima u BiH, osobito u Federaciji BiH, kako bi se osigurala funkcionalnost svih institucija i države. Naglasio je da politički predstavnici u BiH trebaju što skorije otvoriti temu reforme izbornog zakonodavstva kako bi se osigurala puna ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda, osobito Hrvata kao najmalobrojnijeg. Dodao je kako očekuje kvalitetnu i efikasnu saradnju Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara BiH po nizu tema koje povezuju Hrvatsku i BiH, o čemu će, kako je najavio, razgovarati uskoro u Zagrebu s predsjedavajućom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto prilikom njezine službene posjete Hrvatskoj." (saopćenje iz Kabineta zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda dr. Dragana Čovića)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću