MENI
16.3.2023

Predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH dr. Denis Zvizdić sastao se u Berlinu sa predsjednikom Odbora za vanjske poslove njemačkog Bundestaga

"Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Denis Zvizdić sastao se danas u Berlinu sa predsjednikom Odbora za vanjske poslove njemačkog Bundestaga Michaelom Rothom i zahvalio se na diplomatskim naporima SR Njemačke u vezi sa dodjelom kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini u decembru 2022. godine. Upoznao ga je i sa trenutnom političkom situacijom u BiH i sa zakonodavnim prioritetima Parlamentarne skupštine BiH u periodu koji slijedi.

Predsjednik Odbora Roth je rekao da je Njemačka posvećena Bosni i Hercegovini i regiji Zapadnog Balkana i naglasio podršku euroatlantskom putu. Istaknuo je da je za mir u svijetu potrebna Evropa, ljudska prava i dijalog i istaknuo da Zapadni Balkan ima izuzetno važnu ulogu.

Zvizdić i Roth su istaknuli da je neophodno intenzivirati procese ispunjavanja četrnaest prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, kako bi se ubrzao put ka evropskim integracijama. Sagovornici su se saglasili da je potrebno prestati sa secesionističkom retorikom i naglasili da takva politika neće biti tolerisana.

Predsjednik Odbora Roth je ponovio da njegova zemlja Bosnu i Hercegovinu vidi kao jedinstvenu, suverenu, multinacionalnu i multikonfesionalnu državu i rekao da će Njemačka nastaviti pružati podršku Bosni i Hercegovini na tom putu.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH dr. Denis Zvizdić boravi u dvodnevnoj radnoj posjeti Saveznoj Republici Njemačkoj, tokom koje će imati susrete sa visokim zvaničnicima Bundestaga i Vlade SR Njemačke." (saopćenje iz Kabineta predsjedavajućeg Predstavničkog doma dr. Denisa Zvizdića)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću