MENI
27.3.2023

Predsjedavajući Kluba poslanika Naroda i pravde u Predstavničkom domu PSBiH Nihad Omerović razgovarao sa šeficom političkog odjela Ureda specijalnog predstavnika EU

Predsjedavajući Kluba poslanika Naroda i pravde u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Nihad Omerović razgovarao je danas sa šeficom političkog odjela Ureda specijalnog predstavnika Evropske unije (EU) u BiH (EUSR) Elisabet Tomasinec.

Na sastanku, koji je održan u prostorijama Kluba poslanika Naroda i pravde, razgovaralo se o prioritetima u ispunjavanju 14 osnovnih uslova za punopravno članstvo u EU, te o definisanju optimalnih modela i stvaranju ambijenta za ispunjavanje ključnih uslova kojim bi se Ustav i institucije Bosne i Hercegovine uskladile sa zakonodavstvom i pravnom stečevinom EU, tj omogućilo aktivno provođenje "acquis”- a.

Bilo je riječi i o socijalno - ekonomskoj politici u Bosni i Hercegovini, aktivnostima koje se vode na poboljšanju socio-ekonomskog stanja, kao i o usvajanju zakonske regulative koja definiše ovu oblast.

Sastanak je bio i prilika da gospodin Omerović upozna sa načinom i prioritetima rada EUSR-a. S tim u vezi, razgovarano je o tačkama i problemima koji su u fokusu EUSR-a, kao i o načinima da se ta pitanja riješe u što kraćem roku i na najbolji mogući način po građane Bosne i Hercegovine. 

Gospođa Tomasinec izričito je naglasila da je potrebno staviti fokus na 14 ključnih prioriteta za članstvo u EU, kao i na analitički izvještaj, u kome je, kako je rekla, potrebno posebno obratiti pažnju na 4. i 5. tačku prioriteta, s posebnim naglaskom na primjenu presuda Evropskog suda za ljudska prava u izbornom procesu.

Prema riječima gospođe Tomašinec, Vijeće EU u narednom periodu planira oformiti politički forum kojem bi prisustvovali svi visoki zvaničnici Bosne i Hercegovine, a koji bi se održavao dva puta godišnje. Prvi sastanak takvog tipa trebao bi se održati već nakon formiranja Vlade Federacije BiH.

Na sastanku je najavljeno da se EU priprema izdvojiti 70 miliona eura bespovratnih sredstava za podršku rješavanju socijalno – ekonomskih pitanja u našoj zemlji. Gospodin Omerović pozdravio je ovakvu odluku EU i izrazio nadu da će ta sredstva biti raspodijeljena na najpotrebnijim mjestima u Bosni i Hercegovini. (kraj)

 

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću