MENI
27.3.2023

U Zgradi PSBiH održana prezentacija na temu „Realizacija Ugovora o energetskoj zajednici – gdje je BiH“

Direktor Sekretarijata Energetske zajednice sa sjedištem u Beču Artur Lorkovski održao je danas, u Zgradi Parlamentarne skupštine BiH prezentaciju na temu „Realizacija Ugovora o Energetskoj zajednici – gdje je Bosna i Hercegovina“.

U diskusiji koja je uslijedila nakon što je prezentacija ponudila pregled aktuelnih aktivnosti Energetske zajednice, kao i ocjenu realizacije ugovornih obaveza Bosne i Hercegovine, učestvovao je i predsjedavajući Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Jasmin Imamović, koji je naglasio da za našu zemlju, kao i za sve zemlje regije, Energetska zajednica i Evropska unija predstavljaju prve i najznačajnije partnere na regionalnom i međunarodnom planu. Imamović je ocijenio da dosadašnjom implementacijom preuzetih obaveza nije zadovoljna ni Energetska zajednica, ali ni mi u BiH. S tim u vezi, Imamović je ocijenio da su problemi u energetskom sektoru u BiH dodatno  uvećani zbog nekih naših specifičnosti, kao što su spora poslijeratna obnova i ekonomska tranzicija, spora izgradnja i jačanje institucija, nizak stepen tehnološke razvijenosti, izražena ovisnost od fosilnih goriva, složeno unutrašnje političko uređenje i podjela nadležnosti.

Prema riječima Imamovića, mjere koje su uvedene protiv naše zemlje nisu dobar način da se poboljša položaj BiH u Energetskoj zajednici, odnosno unaprijedi implementacija preuzetih obaveza. Upravo suprotno, kazao je Imamović, razgovor i dijalog poput današnjeg skupa, koji će omogućiti bolje međusobno razumijevanje i uvažavanje pozicija i specifičnosti, prije će dovesti do barem određenog napretka.

Inače, osim predstavnika Parlamentarne skupštine BiH, prezentaciji su prisustvovali i predstavnici Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, entitetskih parlamenata i vlada, državnih institucija uključenih u realizaciju Ugovora o Energetskoj zajednici, kao i predstavnici relevantnih međunarodnih organizacija koje djeluju u Bosni Hercegovini.

Sekretarijat Energetske zajednice obezbjeđuje tehničku i pravnu podršku u nadgledanju i provođenju Ugovora o Energetskoj zajednici, te jednom godišnje objavljuje izvještaj o provođenju, kojeg predstavlja parlamentima zemalja članica Energetske zajednice. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću