MENI
31.5.2023

Članovi kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH razgovarali sa članovima Radne grupe Vijeća Evropske unije za regiju Zapadnog Balkana

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) dr. Nikola Špirić, predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH dr. Denis Zvizdić, zamjenici predsjedavajućeg Doma naroda Kemal Ademović i dr. Dragan Čović i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Marinko Čavara razgovarali su danas u Sarajevu sa članovima Radne grupe Vijeća Evropske unije (EU) za Zapadni Balkan (COWEB).

Članovi COWEB-a, koji prate napredak BiH na putu ka EU i pripremaju odluke Vijeća EU, izrazili su punu podršku i posvećenost evropskom putu Bosne i Hercegovine, te naglasili da će proces proširenja EU na BiH i sve zemlje Zapadnog Balkana biti u fokusu država članica koje će u narednom periodu predsjedavati Vijećem EU. Pozdravili su energiju koju je BiH pokazala nakon što našoj zemlji u decembru prošle godine odobren status kandidata za članstvo u EU, te izrazili uvjerenje da su institucije BiH u stanju da do kraja ove godine ispune značajan dio od 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije. Istakli su ključnu ulogu Parlamentarne skupštine BiH u procesu evropskih integracija i ponudili svu moguću političku i tehničku pomoć institucijama BiH u vezi s ispunjavanjem EU standarda i prioriteta.

Članovi COWEB-a poseban interes su pokazali za mogućnosti i planove institucija BiH u vezi sa ispunjavanjem ključnih prioriteta do kraja ove godine, najavljujući da će Evropska komisija krajem godine izraditi novi izvještaj za Bosnu i Hercegovinu.

Članovi kolegija oba doma PSBiH zahvalili su se članovima COWEB-a na posvećenosti i podršci evropskom putu BiH, posebno na konstruktivnoj i pozitivnoj ulozi članova ove Radne grupe u donošenju odluke o dodjeljivanju kandidatskog statusa BiH. Naglasili su da postoji visok nivo konsenzusa predstavnika svih vodećih političkih stranaka u BiH u vezi sa procesom evropskih integracija, kao i konstantno visok procenat podrške građana pristupanju Bosne i Hercegovine EU. Istakli su značaj poštovanja složenog ustavnog uređenja zemlje i učešća institucija na svim nivoima vlasti, kroz primjenu mehanizma koordinacije, u procesu evropskih integracija BiH.

Članovi kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH izrazili su optimizam da će do kraja ove godine biti moguće ispuniti elemente dogovora sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhelyijem, te usvojiti set evropskih zakona kojim bi bio potvrđen puni kredibilitet BiH kao zemlje sa statusom kandidata za članstvo u EU. Osim snažnog napretka u procesu evropskih integracija, kao prioritete naveli su očuvanje stabilnosti BiH i regiona, ekonomski razvoj i ekonomske reforme, uz snažnu podršku u pogledu evropskih investicija, posebno u oblastima saobraćaja, komunikacija, digitalizacije i energije, koje bi otvorile nova radna mjesta i zaustavile negativan trend odlaska mladih, vladavinu prava i borbu protiv kriminala i korupcije, te unapređenje saradnje zemalja u regionu Zapadnog Balkana. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću