MENI
1.6.2023

Predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH dr. Denis Zvizdić sastao se s državnom ministricom za Evropu i klimu u Ministarstvu vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke

"Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) dr. Denis Zvizdić sastao se danas s državnom ministricom za Evropu i klimu u Ministarstvu vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke Annom Lührmann. Razgovarali su o ekonomskoj i političkoj situaciji u BIH i o bilateralnim odnosima između dvije zemlje.

Predsjedavajući Zvizdić se zahvalio na podršci koju je SR Njemačka davala tokom procesa dobijanja kandidatskog statusa Bosni I Hercegovini za članstvo u Evropskoj uniji i za podršku ka NATO integracijama. Istaknuo je i značaj povratka Njemačke u EUFOR-ovu Althea misiju.

Ministrica Lührmann je istaknula da je budućnost BiH u Evropskoj uniji i da je SR Njemačka zainteresirana za situaciju u regionu Zapadnog Balkana. Naglasila je važnost nastavka procesa reformi i ispunjavanja 14 prioriteta  iz Mišljenja Evropske komisije kao i neophodnih ekonomskih reformi. Ponovila je da SR Njemačka vidi Bosnu i Hercegovinu kao jedinstvenu, suverenu, multietničku i multikonfesionalnu državu i da će SR Njemačka nastaviti pružati podršku BiH na tom putu. Rekla je da se BiH nalazi u srcu Evrope i da pripada Evropskoj uniji, te da se proces priključivanja treba realizirati.

Sastanku je prisustvovao i ambassador SR Njemačke u BiH dr. Thomas Fitschen." (saopćenje iz Kabineta predsjedavajućeg Predstavničkog doma dr. Denisa Zvizdića)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću