MENI
1.6.2023

Članovi oba doma Parlamentarne skupštine BiH razgovarali sa poslanikom u Nacionalnom vijeću Republike Austrije

Poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Nihad Omerović, u ime predsjedavajućeg Predstavničkog doma dr. Denisa Zvizdića, i Miroslav Vujičić, u ime zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Nebojše Radmanovića, te delegati u Domu naroda PSBiH Sredoje Nović, u ime predsjedavajućeg Doma naroda dr. Nikole Špirića, i Marina Pendeš, u ime zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda dr. Dragana Čovića, razgovarali su danas u Sarajevu sa poslanikom u Nacionalnom vijeću Republike Austrije dr. Helmutom Brandstätterom.

Austrijski parlamentarac Brandstätter pozdravio je odluku o dodjeljivanju kandidatskog statusa BiH, te naglasio da u potpunosti podržava stav Vlade Austrije da sve države članice Evropske unije (EU) treba da naprave odlučnije korake ka prijemu BiH i svih drugih zemalja regiona Zapadnog Balkana u članstvo u EU. Ponovio je i stav vodećih evropskih zvaničnika o tome da EU neće biti kompletna prije nego što i cijeli region Zapadnog Balkana ne bude uključen u EU, te se interesirao o budućim koracima BiH u procesu evropskih integracija i mogućoj dodatnoj podršci Austrije, posebno na privrednom planu.

Poslanici i delegati oba doma PSBiH srdačno su se zahvalili gostu iz Austrije na političkoj i ekonomskoj podršci koju je ta prijateljska zemlja pružala i pruža BiH, posebno evropskom putu naše zemlje. Domaćini su istakli činjenicu da BiH sa Austrijom ima najveći suficit u vanjskotrgovinskoj razmjeni i da je Austrija najveći investitor u BiH, naročito u bankarskom sektoru, proizvodnji, te ulaganjima u mala i srednja preduzeća. Pozvali su gosta iz Austrije na dodatni agnažman pralamentaraca iz obje zemlje i na bilateralnom i na multilateralnom planu kako bi se nastavilo sa stalnim i sistemskim ulaganjima u BiH, naglašavajući kako će, provođenjem ekonomskih reformi i poboljšanjem standarda građana, u BiH biti lakše rješavati sva druga sporna pitanja i političke probleme.

Poslanici i delegati oba doma PSBiH upoznali su gosta iz Austrije sa aktuelnom političkom situacijom u BiH, te činjenicom da su, nakon Općih izbora u oktobru prošle godine, brzo formirane vlasti na svim nivoima u BiH. Istakli su da nove vlasti trebaju da ulože dodatne napore na uspostavljanju punog povjerenja i pomirenja, te otvaranju iskrenog unutrašnjeg dijaloga o svim pitanjima bitnim za budućnost BiH. Kazali su kako novi pristup i koncept, koji zagovaraju aktuelne vlasti u BiH, podrazumijeva fokusiranje na rješavanje onih pitanja oko kojih postoji konsenzus.

Naglašavajući da je proces evropskih integracija pitanje oko kojeg se svi slažu, istakli su da je potrebno raditi na uspotavljanju pune vladavine prava i na jačanju pravosudnog sistema koji treba da bude nezavisan od političkog uticaja, stručan i osposobljen za borbu protiv korupcije, u čemu, kako su rekli, BiH treba da napravi značajan iskorak u procesu evropskih integracija.

Sastanku je prisustvovala i ambasadorica Republike Austrije u BiH dr. Ulrike Hartmann. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću