MENI
2.6.2023

Poslanik u Predstavničkom domu PSBiH Saša Magazinović razgovarao sa predsjednikom Malte Geogeom Vellom

"Predsjednik Malte snažno podržao evropski put BiH

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Saša Magazinović boravi na Malti gdje, kao predsjednik Komiteta za održivi razvoj Globalnog parlamenta za mir i toleranciju, učestvuje u brojnim susretima i razgovorima u čijem fokusu je izgradnja mira i tolerancije u trenutnim, izazovnim, okolnostima. 

Tim povodom, Magazinović je kao dio delegacije Globalnog vijeća za toleranciju i mir imao susret sa predsjednikom Malte Georgeom Vellom. 

“Predsjednik Malte George Vella ukazao nam je čast primivši nas u svojoj rezidenciji. Ovaj čovjek mira i tolerancije impresionirao me poznavanjem situacije u našoj regiji, a posebno u našoj zemlji. 

U razgovoru koji smo vodili vrlo jasno mi je dao do znanja da, kada je riječ o pridruženju u Evropsku uniju, ne trebamo sumnjati u podršku Malte kao članice Evropske unije, ali da i mi moramo konkretnim rezultatima pokazati da to želimo,” izjavio je Magazinović nakon susreta sa predsjednikom Malte iskazavši potpuno razumijevanje za velika očekivanja od novoformiranih vlasti, kako od strane građana Bosne i Hercegovine, tako i od međunarodnih partnera. 

Pored predsjednika i brojni drugi zvaničnici Malte su iskazali podršku integracijskim procesima, između ostalih i predsjednik Parlamenta Malte Angelo Farrugia, ministar vanjskih i evropskih poslova i trgovine Ian Borg, kao i poslanici u parlamentu ove zemlje. 

U toku svog boravka Magazinović će imati brojne bilateralne susrete, a pozvan je i da se obrati u Parlamentu Malte i da govori na temu izgradnje mira i tolerancije u regiji koja obuhvata zemlje Mediterana, Srednjeg istoka i sjeverne Afrike. Osim toga, Magazinović će govoriti i na panelu o ulozi Evropske unije kao globalnog igrača u osiguranju mira u regiji Balkana. (saopćenje iz Kluba poslanika SDP-a u Predstavničkom domu PSBiH)

 

 

 

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću