MENI
17.11.2023

Predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Marinko Čavara razgovarao u Budimpešti sa predsjednikom Predstavničkog doma Parlamenta Republike Italije

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Marinko Čavara razgovarao je u Budimpešti, na marginama 11. konferencije predsjednika parlamenata Jugoistočne Evrope, sa predsjednikom Predstavničkog doma Parlamenta Republike Italije Lorenzom Fontanom.

Tokom susreta predsjednik Fontana naglasio je da je područje Jugoistočne Evrope od strateške važnosti za Italiju, zbog čega, kako je rekao, njegova zemlja unutar institucija Evropske unije (EU) pruža snažnu podršku svim zemljama ovog regiona u procesu proširenja.

Zahvaljujući se na podršci, predsjedavajući Čavara istakao je značaj Republike Italije u međunarodnim odnosima, kao i pozitivan uticaj koji Italija, kao članica EU i brojnih drugih međunarodnih organizacija, ima u regionu Jugoistočne Evrope.

Tokom susreta, predsjedavajući Čavara upoznao je predsjednika Fontanu sa aktuelnom situacijom u Bosni i Hercegovini i unutrašnjim izazovima s kojima se suočavaju institucije BiH u procesu evropskih integracija.

Predsjedavajući Čavara i predsjednik Fontana dogovorili su i razmjenu zvaničnih bilateralnih posjeta, tokom kojih će se, kako je rečeno, razgovarati o jačanju prijateljskih odnosa i razvoju privredne saradnje Bosne i Hercegovine i Italije. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću