MENI
29.1.2024

Članovi Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj PSBiH razgovarali sa predstavnicima Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH

Članovi Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) razgovarali su danas u Sarajevu sa predstavnicima Agencije za unapređenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini (FIPA).

Sekretarka Agencije Maida Bećirović prezentirala je nadležnosti Agencije koje proizilaze iz Zakona o Agenciji za unapređenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini, kao i aktivnosti ove institucije. Iznijela je i informacije koje se odnose na organizacionu strukturu Agencije, broj zaposlenih, kao i na podatke o aktivnostima koje provodi preko svoga sjedišta u Sarajevu i regionalnih ureda u Mostaru i Banjoj Luci. Upozorila je i na određene izazove s kojima se Agencija suočava, poput potrebe za većim finansijskim sredstvima koja bi se koristila za prezentaciju potencijala za ulaganje u Bosni i Hercegovini na različitim vrstama događaja koji se organiziraju u zemlji, regionu, ali i šire, na značajnim privrednim sajmovima u Evropi i svijetu.

Na sastanku su izneseni i podaci o povećanom prilivu stranih investicija u Bosnu i Hercegovinu u posljednje tri godine, što je, kako je rečeno, rezultat i aktivnosti koje provodi Agencija. Istaknuto je da se naročito sarađuje sa lokalnim zajednicama u kojima se strane investicije implementiraju, te da veoma često Agencija posreduje u rješavanju problema s kojima se strani investitori susreću prilikom ulaganja u Bosni i Hercegovini. Prezentirani su i podaci o oblastima u kojima su strana ulaganja bila najveća. Istaknuto je da je to oblast finansija, zatim baznih metala, te proizvodnja električne energije – oblast obnovljivih izvora energije.

Odgovarajući na pitanja članova Zajedničke komisije, sekretarka Agencije je upoznala prisutne sa komparativnim prednostima naše zemlje koje privlače strane investitore, poput poticaja koji se dodjeljuju stranim investitorima, carinskih olakšica u nekim oblastima, niskih proizvodnih troškova i slično, ali i sa komplikovanim pravnim sistemom, te relativno lošim imidžom koji naša zemlja ima u inostranstvu kao glavnim nedostacima koji utječu na to da potencijalni ulagači ne žele ulagati u Bosnu i Hercegovinu. Spomenuto je i pitanje ulaganja u oblast poljoprivrede i proizvodnje hrane, u vezi s čim je istaknuto da jedan od najvećih problema predstavlja usitnjenost posjeda na poljoprivrednom zemljištu. Kazano je da se ova oblast nastoji predstaviti kao potencijal za organsku proizvodnju jer naša zemlja posjeduje zemljište koje nije zagađeno i koje predstavlja značajan resurs za ovaj vid proizvodnje.

Članovi Zajedničke komisije naglasili su da podržavaju aktivnosti Agencije i modalitete unapređenja rada FIPA-e. Članovi Zajedničke komisije zaključili su da je praksa organiziranja ovakvih sastanaka korisna i članovima Komisije, ali i predstavnicima institucija BiH. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću