MENI
29.1.2024

Članovi Komisije za borbu protiv korupcije Predstavničkog doma razgovarali sa šefom Delegacije i specijalnim predstavnikom EU u BiH

Članovi Komisije za borbu protiv korupcije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) razgovarali su danas sa šefom Delegacije i specijalnim predstavnikom Evropske unije (EU) u BiH ambasadorom Johannom Sattlerom.

U otvorenom razgovoru, članovi Komisije upoznali su ambasadora Sattlera sa nadležnostima Komisije, dosadašnjim aktivnostima i planovima budućeg rada Komisije. Iznoseći ocjenu kako je pitanje borbe protiv korupcije jedno od najvažnijih pitanja na evropskom putu BiH, članovi Komisije naglasili su svoju namjeru da se ozbiljno i odgovorno bave ovim važnim pitanjem, u skladu sa nadležnostima koje Komisija za borbu protiv korupcije ima po Poslovniku Predstavničkog doma.

S tim u vezi, članovi Komisije najavili su da će u narednom periodu obaviti razgovore sa svim nadležnim i relevantnim domaćim i međunarodnim institucijama koje se bave borbom protiv korupcije. Naglasili su potrebu da Komisija, u okviru svojih nadležnosti, učestvuje u razmatranju i donošenju svih zakona koji predstavljaju alate za borbu protiv korupcije, te zatražili podršku Delegacije EU, posebno u prenošenju iskustava država članica EU u borbi protiv korupcije.

Naglašavajući kako je formiranje Komisije za borbu protiv korupcije u Predstavničkom domu PSBiH dobra vijest, ambasador Sattler izrazio je očekivanje da će članovi Komisije biti najsnažniji zagovornici usvajanja reformskih zakona kojima se ispunjavaju prioriteti Evropske komisije i jačaju instrumenti za borbu protiv korupcije. Prema riječima ambasadora Sattlera, to se prvenstveno odnosi na usvajanje zakona o sukobu interesa, o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma, te zakon o sudovima BiH.

Ambasador Sattler ponudio je podršku radu Komisije, te prihvatio ideju da Delegacija EU u BiH zajedno sa Komisijom za borbu protiv korupcije Predstavničkog doma PSBiH u dogledno vrijeme zajednički organizuju konferenciju na kojoj bi se napravio presjek stanja u društvu, te dale smjernice o tome šta je potrebno uraditi kako bi se institucije što uspješnije suprotstavile korupciji i dale dodatni podsticaj ubrzanju procesa evropskih integracija BiH.

U razgovoru sa ambasadorom Sattlerom učestvovali su predsjedavajući Komisije za borbu protiv korupcije Predstavničkog doma Branislav Borenović, zamjenici predsjedavajućeg Komisije Predrag Kožul i Ermina Salkičević – Dizdarević, te članovi Komisije Milorad Kojić i Nermin Mandra. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću