MENI
20.2.2024

Predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Marinko Čavara razgovarao u Istanbulu sa predsjednikom Velike narodne skupštine Republike Turske

"Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Marinko Čavara, koji boravi u zvaničnoj posjeti Republici Turskoj, razgovarao je danas u Istanbulu sa predsjednikom Velike narodne skupštine Republike Turske Numanom Kurtulmuşom.

Izražavajući srdačnu dobrodošlicu predsjedavajućem Čavari, predsjednik Kurtulmuş istakao je značaj nastavka izgradnje prijateljskih i partnerskih odnosa između Republike Turske i Bosne i Hercegovine, koji se potvrđuju jačanjem institucionalne saradnje i razmjenama posjeta na najvišem nivou.

S tim u vezi, naglašena je potreba podizanja međuparlamentarne saradnje dvije države na još viši nivo, s ciljem jačanja demokratskih procesa i unapređenja zakonodavnog okvira u obje zemlje. Sagovornici su se složili oko inicijative da se međuparlamentarna saradnja ostvaruje i kroz susrete komplementarnih radnih tijela, kako bi se podstakla razmjena iskustava i dobrih parlamentarnih praksi, te unaprijedile zakonodavne procedure.

Predsjedavajući Čavara i predsjednik Kurtulmuş složili su se i oko značaja izgradnje povjerenja i dogovora između naroda unutar Bosne i Hercegovine. Naglasili su da se unutrašnjim dijalogom i dogovorom mogu graditi i jačati institucije BiH s ciljem većeg uvažavanja BiH u međunarodnim odnosima. Također su naglasili da je unutrašnji dogovor ključan za očuvanje mira i stabilnosti, kao i za održavanje političke, društvene i ekonomske ravnoteže u Bosni i Hercegovini.

Tokom susreta bilo je riječi i o jačanju saradnje u oblasti ekonomije i investicija vodećih firmi iz Republike Turske, posebno u oblasti implementacije najkrupnijih infrastrukturnih projekata, kao i o saradnji u oblastima turizma, obrazovanja i kulture.  

Predsjedavajući Čavara učestvovaće u Turskoj na 27. Euroazijskom ekonomskom samitu, koji će se, u organizaciji Fondacije „Marmara Group“, održati 21. i 22. februara u Istanbulu." (saopćenje iz Kabineta predsjedavajućeg Predstavničkog doma Marinka Čavare)

 

 

 

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću