MENI
21.2.2024

Predsjedavajući Doma naroda PSBiH Kemal Ademović pokrovitelj promocije Desetog toma Rječnika bosanskog jezika Dževada Jahića

„Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Kemal Ademović, kao pokrovitelj, učestvovao je na promociji Desetog toma Rječnika bosanskog jezika, koja je u organizaciji Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca održana u Bošnjačkom institutu Fondacije Adila Zulfikarpašića u Sarajevu.

Predsjedavajući Doma naroda PSBiH Kemal Ademović u svom je obraćanju, između ostalog, rekao da bosanski jezik jeste element zajedničkog, nacionalnog, državnog identiteta i svojevrstan simbol pripadnosti državi, te da nadilazi - a ne suprotstavlja se - drugim elementima identiteta.

"Bosanski jezik je možda i najvažniji element identiteta onog dijela bosanskohercegovačkog društva kojem je ova zemlja kao domovina na prvom mjestu, dakle svih Bosanaca i Hercegovaca koji ga uzimaju za svoj maternji jezik.

Smatram da je riječ o elementu identiteta oko kojeg se okuplja najbrojniji dio bosanskohercegovačkog društva. Prema popisu iz 2013. godine, više je onih koji govore bosanski jezik nego onih koji se izjašnjavaju i kao Bošnjaci, i kao Bosanci, i kao neopredjeljeni. Bosanski jezik je prešao etničke granice, jer nije zanemariv broj onih koji se etnički ne izjašnjavaju kao Bošnjaci, ili Bosanci, a da govore bosanskim jezikom, njih je nekoliko desetina hiljada", dodao je Ademović.

Pored predsjedavajućeg Ademovića, prisutnima su se obratili i predsjednica Upravnog odbora VKBI-a prof. dr. Hasnija Muratagić Tuna, predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Srbiji dr. Misala Pramenković, te rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Rifat Škrijelj.

Promotori knjige bili su prof. dr. Amira Hadžagić-Turbić, prof. dr. Đenita Haverić i dr.sci. Jasmin Hodžić, a moderator skupa bio je generalni sekretar VKBI Emir Zlatar.“ (saopćenje iz Kabineta predsjedavajućeg Doma naroda Kemala Ademovića)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću