MENI
22.2.2024

Predsjedavajućem Predstavničkog doma PSBiH Marinku Čavari na 27. Euroazijskom ekonomskom samitu u Istanbulu uručena Medalja časti Fondacije „Marmara Group“

"Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Marinko Čavara učestvovao je na 27. Euroazijskom ekonomskom samitu, prestižnoj međunarodnoj konferenciji koja je, u organizaciji Fondacije „Marmara Group“, održana u Istanbulu.

Tokom dvodnevnog Samita, na kome su učestvovali aktivni i raniji predsjednici država i vlada, ministri, parlamentarci, predstavnici brojnih multilateralnih međunarodnih organizacija iz cijelog svijeta, te istaknuti akademski profesori i eksperti, razmijenjena su mišljenja i stavovi o različitim globalnim pitanjima, poput klimatske krize, zaštite životne sredine i energetskih pitanja.

Za vrijeme trajanja Samita organizatori su priredili svečanost na kojoj je predsjedavajućem Predstavničkog doma PSBiH Marinku Čavari uručena Medalja časti Fondacije „Marmara Group“ za desetogodišnji doprinos radu Fondacije i Euroazijskom ekonomskom samitu.

U svom obraćanju učesnicima Samita, u okviru sesije pod nazivom „Od krize do stabilnosti – izgradnja inkluzivnog svijeta“, predsjedavajući Čavara izrazio je zahvalnost organizatorima na pozivu, te im uputio čestitke na uspješnoj organizaciji Samita, kao tradicionalnog godišnjeg međunarodnog događaja od velikog globalnog i regionalnog značaja.

Kazao je kako, u izazovnim vremenima, kada svjetski poredak prolazi kroz značajne promjene, izgradnja inkluzivnog svijeta postaje imperativ za održavanje stabilnosti i prosperiteta. Prema riječima predsjedavajućeg Čavare, sada, više nego ikad, svijet mora zajedno raditi na stvaranju društva koje uključuje sve svoje stanovnike.

„Izgradnja inkluzivnog svijeta uključuje promovisanje saradnje među zemljama, poštivanje raznolikosti i osiguravanje da nijedna društvena grupa ne bude zapostavljena u procesima donošenja odluka“, rekao je Čavara i naglasio da svijet mora naći način kako da aktivno utiče na one koji sebično izazivaju ratove i sukobe da prestanu ili naći način kako ih spriječiti. „Izazivanje ratova donosi strahote koje utiču na milione života. Moramo odlučno kritikovati one koji, umjesto traženja dijaloga i mirnih rješenja, biraju put nasilja i uništavanja. Ratovi ne donose rješenja, već samo produbljuju patnje i štete budućnosti generacija koje dolaze. Ljudske žrtve, patnje, ekonomske katastrofe i društveni razdori - sve su to posljedice koje proizlaze iz odluka onih koji guraju svijet prema ratnim sukobima“, upozorio je Čavara i poručio da nema opravdanja za nepoštivanje osnovnih ljudskih prava i nedostatak predanosti diplomatskim naporima koji bi spriječili eskalaciju sukoba.

Naglasivši da, suočeni sa izazovom promjene svjetskog poretka, ne trebamo prihvatiti put nasilja kao odgovor, predsjedavajući Čavara kazao je kako, umjesto toga, treba da tražimo zajedničke vrijednosti koje nas povezuju, da radimo na jačanju dijaloga i saradnje, te da gradimo svijet u kojem će prevladati razum, a ne oružje. „Neka naša kritika bude snažna poruka onima koji izazivaju ratove - mir i stabilnost su ciljevi koje moramo predano tražiti zajedno“, poručio je Čavara.

Govoreći o ekonomskoj inkluzivnosti, predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Marinko Čavara rekao je kako to ne može biti tek fraza i da čovječanstvo mora aktivno raditi na smanjenju jaza između prosperitetnih i onih u stanju potrebe.

„To znači promociju pravednih ekonomskih politika, stvaranje prilika za obrazovanje i zapošljavanje, te podsticanje preduzetništva. Ekonomski sistem koji ne isključuje, već uključuje sve slojeve društva, ključan je za stabilnost. Socijalna inkluzivnost je osnovni stub stabilnog društva. Raznolikost treba biti naša snaga, a ne slabost. Borba protiv diskriminacije, promocija jednakih prava i pristup zdravstvenim i obrazovnim resursima za sve stanovnike ključni su elementi izgradnje inkluzivnog društva. Samo tako možemo ostvariti ravnotežu i pravednost“, kazao je Čavara.

Prema njegovoj ocjeni, stabilna demokracija igra ključnu ulogu u izgradnji inkluzivnog svijeta, a kroz vladavinu prava, odgovornost i transparentnost, institucije grade povjerenje građana i smanjuju rizik od političkih previranja. „Kroz izborne sisteme i političke institucije koje promovišu učešće različitih društvenih grupa, demokracija gradi temelje inkluzivnog društva. Slobodni i nezavisni mediji ključni su za informisanje građana, iznošenje različitih perspektiva i nadzor vlasti. To doprinosi transparentnosti i sprečava koncentraciju moći. Aktivna borba protiv korupcije održava povjerenje u demokratske institucije. Transparentnost i odgovornost ključni su u sprečavanju zloupotrebe moći i podržavanju pravednosti“, rekao je Čavara.

On je dodao da održavanje stabilne demokracije nije samo unutrašnji izazov za države, već i doprinos globalnoj stabilnosti i inkluzivnosti. S tim u vezi, Čavara je učesnike Samita pozvao na zajedničke napore u poštovanju demokratskih principa s ciljem da se izgradi svijet koji promoviše mir, pravdu i jednakost za sve. „Ovo je poziv na djelovanje. Podstičem nas da se aktivno uključimo u izgradnju inkluzivnog svijeta jer samo zajedničkim naporima možemo prevladati izazove koje pred nas postavlja savremeno društvo. Neka naše akcije odražavaju našu predanost stvaranju svijeta u kojem se svaki pojedinac osjeća važnim i podržanim. Svi imamo ulogu i možemo biti dio pozitivnih promjena u svojoj lokalnoj sredini, zemlji i cijelom svijetu. Na tom putu želim nam sreću i uspjeh“, zaključio je predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Marinko Čavara u svom obraćanju učesnicima 27. Evroazijskog ekonomskog samita u Istanbulu." (saopćenje iz Kabineta predsjedavajućeg Predstavničkog doma Marinka Čavare)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću