MENI
15.3.2024

Objavljen Prikaz zakonodavne aktivnosti Parlamentarne skupštine BiH u periodu od 1. decembra 2022. do 31. decembra 2023. godine

Sekretarijat Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) i Informaciono – dokumentacioni sektor PSBiH pripremili su i objavili štampani Prikaz zakonodavne aktivnosti PSBiH u periodu od 1. decembra 2022. godine do 31. decembra 2023. godine.

U Prikazu, koji sadrži preciznu statistiku o održanim sjednicama oba doma PSBiH, kao i o sjednicama stalnih komisija PSBiH, ističe se da je PSBiH u navedenom periodu proceduralno tretirala 50 prijedloga zakona i jedan Prijedlog amandmana II na Ustav BiH. Kako se dalje navodi u Prikazu, visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Christian Schmidt proglasio je na privremenim osnovama četiri zakona.

U Prikazu se precizira da je, od 50 prijedloga zakona, usvojeno 12, odbijeno je 14, a obustavljeno je u zakonodavnom postupku šest prijedloga zakona, dok je 10 zakonskih prijedloga još uvijek u proceduri. Četiri zakona su na čekanju za pokretanje procedure.

U daljoj proceduri je i Prijedlog amandmana II na Ustav Bosne i Hercegovine.

U Prikazu su također navedeni podaci da su, od ukupno 50 prijedloga zakona, poslanici i delegati oba doma PSBiH predložili 27 prijedloga, dok je Vijeće ministara BiH u parlamentarnu proceduru uputilo 15 prijedloga zakona sa jednim Prijedlogom amandmana II na Ustav BiH.

U periodu koji je obuhvaćen Prikazom, u PSBiH su se nalazila 53 sporazuma u parlamentarnoj proceduri, od kojih je PSBiH za 52 dala saglasnost za ratificiranje, dok za jedan nije data saglasnost za ratificiranje.

Na sjednicama domova, od 28 odluka u parlamentarnoj poceduri, usvojeno je 26 odluka, dok su dvije odluke u daljoj parlamentarnoj proceduri.

Od 225 izvještaja usvojeno je 198, 12 izvještaja nije usvojeno, jedan izvještaj nije primljen k znanju, a o jednom izvještaju domovi se nisu izjašnjavali. U proceduri je ostalo ukupno 13 izvještaja.

U Prikazu je navedeno da je u parlamentarnoj proceduri bilo 9 informacija, koje su u domovima primljene k znanju.

Na sjednicama Predstavničkog doma PSBiH usvojena su 52 zaključka, neusvojenih je 13 zaključaka, dok je od jednog zaključka predlagač odustao. O jednom zaključku se Dom nije izjašnjavao i jedan zaključak je ostao u proceduri.

Dom naroda PSBiH usvojio je osamnaest zaključaka, dok jedan zaključak nije usvojen.

PSBiH je donijela 5 zaključaka o osnivanju privremenih zajedničkih komisija oba doma, a Dom naroda jedan zaključak o osnivanju privremene komisije.

Predstavnički dom PSBiH usvojio je u navedenom periodu 11 poslaničkih inicijativa, pet inicijativa nije usvojeno, tri su povučene iz procedure, a dvije poslaničke inicijative su proceduralno obustavljene, te jednu poslaničku inicijativu Dom nije ni razmatrao. U proceduri je još 6 poslaničkih inicijativa.

Dom naroda PSBiH nije usvojio 3 delegatske inicijative, dvije delegatske inicijative su povučene, a jedna delegatska inicijativa je u parlamentarnoj proceduri.

Predstavnički dom PSBiH, u periodu koji obuhvata Prikaz, održao je 14 redovnih i 9 hitnih sjednica, te razmatrao 294 tačke dnevnog reda.

U istom periodu, Dom naroda PSBiH održao je 12 redovnih i jednu hitnu sjednicu, na kojima je razmatrano 188 tačaka dnevnog reda.

U Prikazu je navedeno i tačno vrijeme trajanja svih održanih sjednica domova PSBiH.

U Prikazu zakonodavnih aktivnosti PSBiH za period od 1. decembra 2022. do 31. decembra 2023. godine objavljen je i tačan broj održanih sjednica stalnih komisija PSBiH, broj razmatranih tačaka dnevnog reda i trajanje tih sjednica. (kraj) 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću