MENI
21.3.2024

Izašao novi broj „Parlamenta“ za period oktobar – decembar 2023. godine

Na naslovnoj strani novog broja „Parlamenta“, štampanog biltena Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) za period oktobar – decembar 2023. godine, istaknuta je vijest o 105. zasjedanju Rose – Roth seminara Parlamentarne skupštine NATO-a (PSNATO), čiji je domaćin bila PSBiH.

U izvještaju se ističe da je na seminaru, koji je bio posvećen temi „Bosna i Hercegovina i Zapadni Balkan u nestabilnom međunarodnom sigurnosnom okruženju“, učestvovalo više od stotinu parlamentaraca iz država članica NATO-a, partnerskih zemalja iz regiona, te predstavnika međunarodnih vojnih i civilnih organizacija, eksperata i predstavnika civilnog sektora. Izještaj sadrži i dijelove pozdravnog obraćanja predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH i predsjedavajućeg Delegacije PSBiH u PSNATO-a Kemala Ademovića, te zvaničnika PSNATO-a.

„Parlament“ iscrpno izvještava i o održanom drugom sastanku Političkog foruma na visokom nivou između Evropske unije (EU) i Bosne i Hercegovine, kojeg su zajednički organizirali evropski komesar za susjedstvo i proširenje Olivér Várhelyi i predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto. U izvještaju se navodi da je na Političkom forumu, na kojem su učestvovali i članovi kolegija i predstavnici klubova poslanika i delegata oba doma PSBiH, analiziran napredak Bosne i Hercegovine na putu prema EU, s posebnim naglaskom na ključne prioritete i korake opisane u preporuci o dodjeli kandidatskog statusa, te upućen poziv na hitno okončanje još neprovedenih ustavnih i reformi izbornog zakonodavstva.

Kad je riječ o drugim međunarodnim aktivnostima članova rukovodstva PSBiH, bilten prenosi i ključne akcente posjete premijera Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića Bosni i Hercegovini i razgovora koji je hrvatski premijer imao sa članovima kolegija oba doma PSBiH, te opširno izvještava o sastanku članova kolegija oba doma PSBiH sapredsjednikom Velike narodne skupštine Republike Turske Numanom Kurtulmuşom.

U publikaciji, koja sadrži i preciznu statistiku o održanim sjednicama oba doma PSBiH, kao i o sjednicama stalnih komisija PSBiH, navodi se da je na 3 redovne i 2 hitne sjednice Predstavničkog doma, te na 3 redovne sjednice Doma naroda PSBiH razmatrano 13 prijedloga zakona, od kojih su, kako je istaknuto, tri usvojena.

Osim navedenog, bilten izvještava i o radu drugih parlamentarnih tijela, te međunarodnim aktivnostima delegacija i komisija PSBiH, s posebnim osvrtom na učešće članova Delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) na četvrtom dijelu zasjedanja PSVE. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću