MENI
26.3.2024

Članovi Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova održali sastanak sa predstavnicima GIZ-a

Predsjedavajući Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Miroslav Vujičić, zamjenica predsjedavajućeg Komisije Mia Karamehić – Abazović, te članovi Komisije Amor Mašović i Sabina Ćudić održali su danas sastanak sa predstavnicima Njemačkog društva za međunarodnu saradnju (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit – GIZ).

Rukovoditeljica GIZ-ovog projekta Regionalne saradnje u okviru procesa evropskih integracija Gudrun Kramer i menadžerica projekata u GIZ-u Šejla Mujačić upoznali su članove Komisije sa aktivnostima na uspostavljanju Regionalne platforme za dijalog o rodnoj ravnopravnosti i inkluziji, trogodišnjeg projekta čiji je cilj da se omogući razmjena dobrih praksi i uspostavi saradnja između institucija izvršne i zakonodavne vlasti, agencija i predstavnika civilnog društva koji se ovim temama bave u regionu Zapadnog Balkana.

Kako su predstavnice GIZ-a naglasile, planom aktivnosti u ovoj godini predviđeno je održavanje dva događaja – konferencije na visokom nivou, koja bi se, pod pokroviteljstvom Vlade SR Njemačke, održala u septembru u Berlinu u okviru njemačkog predsjedavanja Berlinskim procesom, te pripremni sastanak za konferenciju u Berlinu, koji bi se održao u junu u Sarajevu. S tim u vezi, predstavnice GIZ-a uputile su zvaničan poziv članovima Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma PSBiH da, zajedno sa predstavnicima Agencije za ravnopravnost spolova BiH i predstavnicima civilnog društva, aktivno učestvuju na događajima u Sarajevu i Berlinu.

Planirano je, kazale su predstavnice GIZ-a, da se na konferenciji u Berlinu donesu preporuke za napredak svih zemalja regiona Zapadnog Balkana u procesu evropskih integracija na planu rodne ravnopravnosti i inkluzije. Realizaciju ovih preporuka pratila bi posebna radna grupa za dijalog, rečeno je na sastanku.

Zahvaljujući se predstavnicama GIZ-a na dobroj saradnji i podršci koju, kroz različite projekte, pružaju aktivnostima najviše zakonodavne institucije u BiH, članovi Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma prihvatili su poziv za učešće na konferenciji u Berlinu i na sastanku u Sarajevu, te izrazili uvjerenje da će  rezultati tih skupova doprinijeti unapređenju rodne ravnopravnosti u BiH i cijelom regionu. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću