MENI
12.4.2024

Član Delegacije PSBiH u PSOSCE-a Radovan Kovačević učestvovat će u Tirani na Međuparlamentarnom forumu delegacija parlamenata Jugoistočne Evrope u PSOSCE-a

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) i član Delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini OSCE-a (PSOSCE) Radovan Kovačević učestvovat će na Međuparlamentarnom forumu delegacija parlamenata zemalja Jugoistočne Evrope u PSOSCE-a, koji će se od 12. do 14. aprila održati u Tirani.

Kako su organizatori najavili, parlamentarci iz regiona razgovarat će o trenutnom statusu zemalja Zapadnog Balkana u procesu evropskih integracija, te razmijeniti mišljenja i stavove o izazovima s kojima se suočavaju zemlje regiona na putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

Bit će riječi i o zajedničkim aktivnostima članova parlamentarnih delegacija iz zemalja Jugoistočne Evrope u PSOSCE-a, posebno u misijama posmatranja izbora, te o ulozi parlamentaraca u misijama naučne diplomatije u korist promovisanja regionalne saradnje.

Posebni paneli bit će posvećeni pitanju migracija i uticaju priliva migranata na zemlje regiona, pitanju depopulacije i suočavanja sa trendom odlaska školovanih mladih ljudi iz zemalja regiona, te pitanju privlačenja stranih investicija u zemlje Jugoistočne Evrope.

Predviđeno je i formiranje parlamentarnih radnih grupa koje će na odvojenim sesijama diskutovati o izgradnji povjerenja u regionu, energetskoj sigurnosti i zaštiti okoline.

Bit će razmijenjena iskustva i primjeri dobre prakse u vezi sa solidarnošću zemalja regiona u suočavanju sa prirodnim katastrofama. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću