MENI
23.4.2024

Zamjenik predsjedavajućeg Delegacije PSBiH u PSSEECP-a Džemal Smajić učestvovao u Prištini na sjednicama generalnih komiteta PSSEECP-a

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) i zamjenik predsjedavajućeg Delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (PSSEECP) Džemal Smajić učestvovao je na sjednicama generalnih komiteta PSSEECP-a, koje su održane u Prištini.

Na sjednici Generalnog komiteta PSSEECP-a za društveni razvoj, obrazovanje, istraživanje i nauku razgovaralo se o temi „Obrazovanje za bolji svijet“, u okviru koje su parlamentarci iz zemalja regiona Jugoistočne Evrope razmijenili iskustva i stavove o obrazovnim sistemima i procesu njihovog prilagođavanja brzim tehnološkim promjenama u savremenom svijetu. U vezi s ovom temom, učesnici su usvojili i Nacrt izvještaja, te Rezoluciju sa svim predloženim amandmanima.

Članovi Generalnog komiteta PSSEECP-a za pravdu, unutrašnje poslove i sigurnosnu saradnju u Prištini su razgovarali o temi „Sigurnosni izazovi u zemljama Jugoistočne Evrope – političke i sigurnosne posljedice kao izazov za mir i stabilnost u regionu“.

U izvještaju o ovoj temi, koji je predstavljen članovima Generalnog komiteta, ukazano je na činjenicu da je ruska vojna invazija na Ukrajinu donijela velike sigurnosne i političke izazove utičući, između ostalih, na političku, ekonomsku i sigurnosnu situaciju u učesnicama SEECP-a.

Ocijenjeno je da je regionalna stabilnost očuvana, uprkos tenzijama u odnosima Beograda i Prištine, te nestabilnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini. Zaključeno je da je regionalne sigurnosne izazove potrebno efikasno sprečavati kako bi se osigurala stabilna i sigurna budućnost regiona. Govornici su također istakli važnost saradnje, kako regionalne tako i na nivou Evropske unije, kao odgovora na izazove s kojima se suočavamo. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću